Noaptea Muzeelor este pregătită pentru o abordare digitală în 14 noiembrie

De Comunicat 09 Noiembrie 2020, 20:03 Romania

noaptea muzeelor 2020

DeÈ™i traversăm o perioadă extrem de dificilă la nivel mondial, peste 60 de muzee È™i operatori culturali din toată È›ara s-au înscris È™i anul acesta pentru a sărbători, pe 14 noiembrie, a È™aisprezecea ediÈ›ie a NopÈ›ii Europene a Muzeelor.

În contextul actual determinat de pandemie È™i în situaÈ›ia în care s-au impus noi măsuri la nivel naÈ›ional, muzeele È™i spaÈ›iile culturale sunt gata să abordeze evenimentul È™i în mediul online È™i propun publicului diferite activități interactive pe reÈ›elele sociale È™i pe website-urile proprii. Totodată, ReÈ›eaua NaÈ›ională a Muzeelor roagă muzeele È™i organizaÈ›iile culturale înscrise să îÈ™i desfășoare proiectele programate numai până la ora 21:00, adaptate la noua legislaÈ›ie guvernamentală referitoare la activitățile cu public È™i restricÈ›ionarea circulaÈ›iei pe timp de noapte.

„Noaptea Muzeelor a fost afectată profund de actualul context pandemic pe care-l trăim. După cum bine ÅŸtim, ediÅ£ia 2020 trebuia să fie organizată, ca de obicei, în luna mai. Organizatorul european a mutat evenimentul la mijlocul luni noiembrie. SituaÈ›ia este din ce în ce mai incertă, dar siguranÈ›a oamenilor este pe primul loc. De aceea, în funcÈ›ie de măsurile impuse de către autoritățile statului, evenimentele din offline ar putea fi oprite, deci programul propus pe platforma Noaptea Muzeelor ar putea suferi modificări până în ziua de 14 noiembrie. În acest caz, evenimentele din Noaptea Muzeelor vor fi organizate în mediul virtual, unde, pe lângă ofertele punctuale ale muzeelor È™i organizaÈ›iilor participante, am pregătit È™i alte două proiecte digitale de anvergură”, a declarat DragoÈ™ Neamu, manager Noaptea Muzeelor.

ReÈ›eaua NaÈ›ională a Muzeelor propune două categorii de proiecte digitale dedicate muzeelor. Proiectul „Dacă n-ar fi, nu s-ar povesti”, care conÈ›ine 16 filme documentare de scurt-metraj despre poveÈ™tile neÈ™tiute a nu mai puÈ›in de 10 muzee din BucureÈ™ti È™i Ilfov È™i a altor È™ase muzee din IaÈ™i, Bacău, Piatra-NeamÈ›, Buzău È™i Vaslui. Cele din zona Moldovei sunte realizate în colaborare Programul NaÈ›ional Cantus Mundi È™i sunt practic povestite de copii din aceastăa imens proiect de integrare socială prin muzică. Întreaga serie de video-documentare poate fi vizionată pe canalele de Social Media ale postului Radio Europa FM, Noaptea Muzeelor È™i RNMR.

Al doilea proiect digital asociat este alcătuit din producÈ›ii create de opt echipe de elevi în cadrul proiectului naÈ›ional „ANIMAÈšII, PUZZLE, INVESTIGAÈšII… VINO ȘI JOACÄ‚-TE CU COLECÈšIILE LA MUZEU!”, care îÈ™i propun să valorifice È™i să prezinte în cele mai creative moduri colecÈ›iile unor muzee din comunități locale, printr-o perspectivă inovatoare, lipsită de cliÈ™ee È™i preconcepÈ›ii. Propunerile acestor tineri consumatori culturali vor fi accesibile pe pagina de Facebook È™i pagina oficială a NopÈ›ii Muzeelor.

În situaÈ›ia în care Noaptea Muzeelor se va desfășura conform planificării iniÈ›iale, cu activări muzeale, instalaÈ›ii de artă È™i alte proiecte culturale organizate în off-line, ReÈ›eaua NaÈ›ională a Muzeelor din România nu recomandă persoanelor în vârstă sau vulnerabile din punct de vedere medical să participe fizic la aceste evenimente, ci să opteze pentru cele din mediul online, unde atât RNMR, cât È™i muzeele participante, au pregătite proiecte interesante.

Organizatori: ReÈ›eaua NaÈ›ională a Muzeelor din România, Noaptea Muzeelor
Finanțator: Administrația Fondului Cultural Național
Partener media principal: Europa FM
Parteneri media: AGERPRES, AgenÈ›ia de Carte, BucureÈ™tii Vechi È™i Noi, Bookhub, Bursa.ro, Calendar evenimente, calatoriaperfecta.ro, catchy.ro, CAÈšAVENCII, Fashion Premium Magazin, Good News, Hotnews, I-tour, IQool, miscareaderezistenta.ro, modernism.ro, MovieNews, Observatorul cultural, playU.ro, Radar de media, Radio România Cultural, RADOR, Revista Psychologies, Revista Zeppelin, Spotmedia.ro, urban.ro, Zile È™i nopÈ›i.
Interfață grafică: Irina Dobrescu
Logo: Andrei Tache

 

Autor Comunicat 09 Noiembrie 2020, 20:03 Romania
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii