93 de ani de la semnarea Tratatului de Pace de la Trianon

De Redactia 05 Iunie 2013, 15:46 Romania
Prin comunicatul de presă dat publicitatii in 4 iunie 2013, Ministerul Român al Afacerilor Externe salută aniversarea a 93 de ani de la semnarea Tratatului de Pace de la Trianon.  Tratatul de Pace de la Trianon este parte integrantă a sistemului de tratate de pace de la Versailles, care au pus capăt primei conflagraţii mondiale şi au confirmat de drept mutaţiile intervenite în relaţiile internaţionale, după lungi ani de conflict.

Tratatul a fost semnat de 23 de state – 11 din Europa şi 12 state extraeuropene, fiind încheiat între Ungaria şi Puterile Aliate şi Asociate, printre care, alături de Franţa, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii şi Italia, se aflau şi România, Cehoslovacia, Polonia, Regatul Sârbo-Croato-Sloven, ca state succesoare ale Austro-Ungariei.

Tratatul consacră în preambul încetarea existenţei Imperiului Austro-Ungar şi recunoaşte, prin art. 73, Ungaria ca stat independent, fiind astfel actul de naştere a Ungariei moderne, ca stat suveran, în arealul său etnic, şi ca subiect distinct de drept internaţional. În acelaşi timp, Tratatul de la Trianon este important deoarece reprezintă şi o consfinţire a Unirii Transilvaniei cu România de la 1 Decembrie 1918.

Astăzi, aproape toate statele succesoare ale Austro-Ungariei sunt membre ale Uniunii Europene. România şi Ungaria, ca parteneri strategici, sunt parte integrantă a aceluiaşi sistem durabil de alianţe şi contribuie împreună la construcţia europeană actuală, care a dovedit că este capabilă să asigure condiţiile optime de convieţuire paşnică în Europa, se precizeaza in comunicat.

 

Autor Redactia 05 Iunie 2013, 15:46 Romania
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate