4 aprilie – Ziua Naţională împotriva exploatării gazelor de şist prin fracturare hidraulică

De Frimu Ghinea 04 Aprilie 2013, 16:51 Romania
Joi, 4 aprilie 2013, în 28 de localităţi din ţară, in cursul dupa-amiezii, au loc mai multe proteste şi manifestaţii împotriva explorării/exploatării gazelor de şist prin fracturare hidraulică.

Astfel de manifestari sunt organizate în Bucureşti, Alba Iulia, Arad, Oradea, Braşov, Codlea, Buzău, Călăraşi, Cluj, Mangalia, 2 Mai, Costinesti, Galaţi, Iaşi, Târgu Neamţ, Piatra Neamţ, Slatina, Sibiu, Suceava, Timişoara, Buziaş, Vaslui, Bârlad, Negresti (Vaslui), Bistrita, Craiova, Reghin, Constanţa.

Conform comunicatului de presa primit la redactie, si românii din Strasbourg si Copenhaga se vor alătura protestelor, precum şi activişti din Cehia, din patru oraşe din Bulgaria şi din Australia. Corespondenţi ai publicaţiilor franceze (Le Monde, La Croix, Le Courrier de Balkans) şi belgiene (RTBF) vor fi prezenti la Barlad.

Oamenii vor ieşi în stradă ca o răbufnire în faţa lipsei de transparenţă a guvernanţilor şi a minciunilor expuse publicului larg în ce priveşte pericolele fracturării hidraulice, o metodă dezastroasă pentru mediu şi sănătate, interzisă sau suspendată în ţări precum Franţa, Irlanda, Olanda, Danemarca şi Bulgaria, dar şi în state SUA, precum New York.

În contextul intereselor comune ale marilor corporaţii si politicienilor corupţi, concesionarea în secret a terenurilor pentru explorare/exploatare şi faptul ca principalele canale din mass-media sunt influentate politic, ne unesc astăzi în lupta pentru salvarea apei potabile, a naturii, a agriculturii, a turismului, pentru apărarea dreptului la viaţă şi dreptului la un mediu sănătos.

Prin aceste proteste se cere anularea hotărârilor de Guvern prin care s-au aprobat în mod ilegal acordurile de explorare, dezvoltare şi exploatare emise pentru mai multe companii, în Dobrogea, Vaslui, Vrancea, Bihor, Arad şi Timiş, precum şi interzicerea prin lege a metodei fracturării hidraulice. În fiecare oraş se vor depune petiţii la Prefecturi, ca procedură prealabilă pentru anularea hotărârilor de Guvern.

Ne opunem oricărei ingerinţe din partea corporaţiilor în scrierea legislaţiei româneşti şi ne apărăm dreptul la un mediu sănătos, dreptul la viaţă şi sănătate, precum şi dreptul de a avea acces la informatie corecta şi detaliată.

Toate protestele sunt coordonate unitar la nivel naţional şi organizate de echipe locale de voluntari, cu implicarea a peste 80 de ONG-uri (70 de ONG-uri din Coaliţia pentru Mediu, Asociaţia România Fără Ei, Asociaţia România Vie şi alte ONG-uri locale), se mentioneaza in comunicatul de presa.


 

Autor Frimu Ghinea 04 Aprilie 2013, 16:51 Romania
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate