Colacul (turta) miresei

De Redactia 19 August 2014, 00:55 Retete
Colacul miresei (Turta miresei) este considerat cel mai important  colac al nunții, fiind de obicei rotund, impodobit cu diverse ornamente și împletituri. Motivul caracteristic al colacului de mireasa este împletitura, decorată sau nu cu pasări sau flori din aluat sau cu busuioc proaspat.

Colacul miresei este un simbol al fertilității și poate fi rupt fie de nașă (Oltenia, Muntenia, Moldova), fie de mireasa însăși (Transilvania) deasupra capului ei inainte de a pleca la cununie. - Tradiții și obiceiuri identificate și promovate în cadrul campaniei de comunicare online ”Cultura și tainele pâinii”, derulate de Russenart Communications și Gold Maya; foto: brutaria.com.

Ingrediente:
650 g făină de grîu Gold Maya,
1,5 pahar lapte,
2 ouă,
2 linguri margarină,
2 linguri zahăr,
2 g vanilie,
sare,
10 g drojdie,
1 ou pentru ungere.


Mod de preparare:
Se amestecă 150 ml. lapte (la temperatura camerei) cu drojdia, zahărul şi sarea, apoi se adaugă 325 g. făină, 1 ou şi 1 lingură de margarină. Se frămîntă aluatul, apoi se lasă la cald, acoperit cu o pînză, timp de 20-25 minute. Se adaugă restul de lapte şi celelalte ingrediente.

Se frămîntă aluatul şi se lasă la dospit, la cald, acoperit cu o pînză, timp de 35-40 min.

După ce a dospit aluatul până ce și-a triplat volumul, se împarte în 3 bucăți inegale – de aproximativ 40 %, 40% şi 20%  și se lasă “să se odihnească” timp de cateva minute.

Fiecare dintre cele 2 bucăți mai mari de aluat se împarte în mai multe părți egale (2, 3, 4, 6, 8 etc.) care se modelează sub forma unor fâșii; apoi fâșiile rezultate se împletesc în două, trei, patru, şase, opt sau mai mai multe până ce iau forma unei cosițe.

Fiecare cosiţă se apasă uşor cu un făcăleţ de lemn iar capetele se unesc, ca să se obţină doi colăcei. Colacii se pun unul peste altul, astfel încît sutura celui de sus să fie cît mai departe de sutura celui de jos. Se unge cu ou bătut.

Din restul aluatului se formează flori sau ghirlande cu care se împodobește colacul apoi se lasă încă 10-15 minute să crească. Se dă la cuptor la o temperatură de 175-180 de grade pentru 40-45 minute.

 

Autor Redactia 19 August 2014, 00:55 Retete
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate