Fasole cu ciolan afumat

De S.Oli 28 Octombrie 2012, 11:02 Retete
Desi poate parea o mancare foarte greu de facut, nu este asa. E adevarat ca dureaza mai mult, dar munca efectiva este foarte putina… iar rezultatul este DELICIOS !



Ingrediente:
½ kg fasole boabe;
1 buc ciolan afumat (aprox 1 – 1,3 kg);
3 cepe;
100 ml suc rosii facut in casa (sau puteti folosi rosii in suc propriu pe care le pasati);
4 linguri ulei;
½ lingurita cimbru;
1 lingurita paprika dulce;
1 lingurita piper;
busuioc (cat prindem intre degete);
sare dupa gust;
marar tocat marunt

Preparare:
Fasolea trebuie lasata la inmuiat cel putin 3 ore inainte de a ne apuca de gatit. O putem lasa si de seara daca sigur o gatim a doua zi.
1. Fasolea in prealabil inmuiata o punem la fiert cu apa rece cat sa o acopere, spumam si apoi scurgem apa; punem iar la fiert in a doua apa (calda de data aceasta), spumam si scurgem apa;
2. Punem fasolea in a treia apa (tot calda), adaugam ciolanul intreg si o ceapa curatata si taiata in 4 – apa cat sa acopere ciolanul. Lasam la fiert pentru 1,5 ore;
3. Dupa 1,5 ore scoatem ciolanul pe un fund si oprim focul la fasole;
4. Dam drumul la cuptor pentru a se incalzi;
5. Ciolanul, dupa ce s-a racit putin pentru a-l putea manevra, il taiem in bucati potrivit de mari si egale. Daca folosim ciolan cu os, osul si-a facut datoria déjà si nu ne mai trebuie;
6. Taiem solzisori cele 2 cepe ramase si le calim cu uleiul in cratita in care dorim sa gatim. Cand ceapa devine translucida adaugam bucatile de ciolan pentru 5 minute, punem apoi sucul de rosii si condimentele (paprika, piper, cimbru, busuioc, sare);
7. Adaugam cu un polonic fasolea si zeama in care a fiert fasolea pana acoperim;
8. Dam la cuptor pentru aproximativ 1 – 1,5 ore, prima ora la foc mic si apoi la foc mediu;
9. Cam o data la ½ ora amestecam in fasole;
10. Potrivim de sare, stingem focul, punem marar tocat marunt si acoperim cu capac.

Va recomand servirea cu gogosari acri sau in otet, dupa gust.
Pofta Buna !

 

Autor S.Oli 28 Octombrie 2012, 11:02 Retete
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate