Mancare de brozbe - Reteta veche din Banat

De Alexandrina Iordache 30 Aprilie 2014, 09:18 Retete


Reteta veche din Banat “Mancare de brozbe” face parte din a doua editie a programului de educatie culinara “Descopera traditiile culinare romanesti!” derulat de agentia de relatii publice, Russenart Communications in parteneriat cu brandul Gold Maya.

Este folosita in comuna Brebu Nou, Judetul Caras-Severin (Banat).
 
”Brozbele” cu semnificatia ”napi” se gasesc destul de rar in acest moment, fiind cultivate in zone restranse din Banat (zona Caransebes-Resita) si din Ardeal (zona Hunedoara - Valea Jiului).


Ingrediente:
 Brozbe - napi (pot fi inlocuiti cu  sfecla rosie)
Un ciolan sau carne de porc
Faina Gold Maya
Ulei
Piper si sare dupa gust
Smantana (pentru servire)

Mod de preparare
Se curata brozbele de coaja si se rad pe razatoarea de mere.

Se calesc impreuna cu putina ceapa.

Peste brozbele rase se adauga apoi un ciolan crud sau carne de porc si se caleste impreuna pana se inmoaie carnea.

Se presara cu faina Gold Maya ca la ciuspais, adaugandu-se in mancare dupa gust putin piper macinat si se mai lasa pe foc aproximativ 10 minute.

Secretul bucatarului
Pentru o culoare placuta a mancarii si avand in vedere ca napii se gasesc mai greu, in prepararea ”Mancarii de brozbe” se poate folosi sfecla rosie in loc de napi; mancarea va avea o culoare foarte ”apetisanta” insa va pastra gustul dulceag ca si in cazul in care ar fi fost folositi napi.

Mod de servire
In mancarea gata preparata, cand este servita se mai poate adauga smantana, pentru un gust dulce-acrisor.

 

Autor Alexandrina Iordache 30 Aprilie 2014, 09:18 Retete
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate