Sfântul Ierarh Nicolae, pomenit de credinciosii crestini ortodocsi si catolici

De AGERPRES 05 Decembrie 2011, 19:04 Religie
Sfântul Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, este pomenit în calendarul crestin-ortodox la 6 decembrie. S-a nascut la Patara, în jurul anului 280 d.Hr., din parinti credinciosi. De mic copil a primit o aleasa crestere, sub îndrumarea unchiului sau urmând cursurile celor mai vestite scoli ale epocii.

Iubind virtutea, viata curata si daruindu-se cu totul slujirii aproapelui, a fost hirotonit preot, apoi episcop al cetatii Mira din tinutul Lichia.

Deoarece predica credinta în Iisus Hristos cu mult zel, a fost întemnitat în timpul persecutiilor decretate de împaratii romani Diocletian si Maximilian. Odata cu biruinta lui Constantin cel Mare asupra lui Maxentiu si cu Edictul de la Milan din 313 d.Hr., care acorda libertate deplina crestinismului, au fost eliberati toti cei întemnitati pentru marturisirea lui Hristos. Sfântul Nicolae s-a întors la slujba sa din cetatea Mirei.

Alaturi de alti Parinti ai Bisericii, a participat la primul Sinod ecumenic de la Niceea din 325 d.Hr, dovedindu-se un puternic aparator al credintei crestine împotriva preotului Arie, care vedea în Hristos o simpla creatura a Tatalui, si nu pe Fiul lui Dumnezeu întrupat, cea de-a doua Persoana a Sfintei Treimi.

Traditia pastreaza cu evlavie pomenirea unor fapte minunate savârsite de Sfântul Nicolae: salvarea de la moarte a trei barbati condamnati fara vina de un slujbas imperial, aducerea unor ajutoare neasteptate unor familii aflate pe punctul de a savârsi nelegiuiri pentru a-si câstiga pâinea si multe altele. Obiceiul de a face daruri de ziua sa se datoreaza bunatatii cu care era înzestrat Sfântul Nicolae si obiceiului sau de a ajuta pe cei nevoiasi.

Sfântul Ierarh Nicolae a trecut la cele vesnice la 6 decembrie 340 sau 343, fiind îngropat în biserica episcopala

 

Autor AGERPRES 05 Decembrie 2011, 19:04 Religie
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate