Sarbatorile lunii iulie

De Basilica 02 Iulie 2013, 08:10 Religie
Desi luna iulie nu este atât de bogata în sarbatori mari, în calendarul Bisericii noastre sunt consemnati mai multi sfinti la care românii ortodocsi au mare evlavie. În prima zi a lunii s-a facut pomenirea Sfântul Ierarh Leontie de la Radauti, dar si a Sfintilor Doctori fara de arginti Cosma si Damian.

Sfântul Voievod Stefan cel Mare este cinstit în fiecare an la data de 2 iulie.  Saptamâna viitoare, pe 8 iulie, Biserica Ortodoxa Româna îi va cinsti pe Sfintii Mucenici Epictet si Astion, ale caror moaste, cele mai vechi descoperite pe teritoriul tarii noastre, se afla la Manastirea Halmyris din judetul Tulcea.

La câteva zile dupa Duminica Sfintilor Parinti de la Sinodul al IV-lea Ecumenic de la Calcedon, în data de 18, ortodocsii români îl pomenesc pe Sfântul Mucenic Emilian de la Durostorum. Cea mai mare sarbatoare a lunii iulie este pomenirea Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, marele profet al Vechiului Testament, prilej cu care numeroase biserici din tara îsi vor sarbatori hramul. Ziua urmatoare, pe 21 iulie, sunt cinstiti Sfintii Cuviosi Rafael si Partenie de la Agapia.

Spre finalul lunii, în ziua de 26 iulie, va fi sarbatoare în Arhiepiscopia Argesului si Muscelului, cu ocazia pomenirii Sfântului Cuvios Ioanichie de la Muscel. Pe 27 iulie este pomenit Sfântul Mare Mucenic si Tamaduitor Pantelimon, ocrotitorul multor capele din cadrul institutiilor sanitare din România dar si al unor biserici parohiale si de manastire.

În ultima zi a lunii crestinii ortodocsi vor intra în Postul Adormirii Maicii Domnului.

 

Autor Basilica 02 Iulie 2013, 08:10 Religie
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate