Sarbatoarea Izvorului Tamaduirii la Braila

De Basilica 22 Aprilie 2012, 18:11 Religie
Vineri,20 aprilie 2012,la Biserica cu hramul "Buna Vestire" din municipiul Brăila au venit zeci de mii de credincioşi, brăileni, dar şi din ţară şi din străinătate pentru a lua parte la sărbătoarea Izvorului Tămăduirii şi pentru a primi apa sfinţită de la izvorul aflat sub Sfântul Altar, care se deschide o dată pe an, la acest mare praznic închinat Maicii Domnului din Săptămâna Luminată.

Înalt Preasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie la altarul principal al bisericii, la care a participat şi mulţimea de credincioşi.

La sfârşitul Sfintei Liturghii, chiriarhul locului înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi a săvârşit rânduiala de binecuvântare a apelor izvorului de sub Sfântul Altar al Bisericii "Buna Vestire".

Soborul de slujitori în frunte cu Înalt Preasfinţia Sa i-a binecuvântat pe credincioşi cu apa sfinţită din acest izvor tămăduitor. Ierarhul locului a rostit şi un cuvânt de învăţătură pentru clericii şi pelerinii care au venit în număr mare la această importantă sărbătoare a oraşului Brăila.

Parohia "Buna Vestire" a oferit pelerinilor veniţi din zone îndepărtate la acest mare praznic ouă roşii, cozonaci, sărmăluţe, vin, ceai cald.

În prelungirea acestei sărbători, un grup de preoţi au vizitat bolnavii de la Spitalul "Sfântul Spiridon" din Brăila, pe care i-au binecuvântat cu agheasmă, iar Înalt Preasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian împreună cu mai mulţi preoţi au vizitat bolnavii de la Spitalul Judeţean "Sfântul Nicolae". Bolnavii au fost binecuvântaţi şi stropiţi cu agheasmă şi au primit iconiţe.

După slujbă, în Teatrul "Maria Filotti" a avut loc vernisarea unei expoziţii pascale de ouă încondeiate şi aranjamente florale. Credincioşii brăileni, ierarhul Dunării de Jos şi oficialităţile locale au fost întâmpinaţi cu "Hristos a înviat!" şi alte imne ale Învierii de corul de copii şi tineri de la Parohia Viziru de Jos, coordonaţi de preotul Sică-Bănică Simeon.

Biserica "Buna Vestire" din Brăila datează din anul 1863. Piatra de temelie a fost pusă în ziua de 8 septembrie 1863. Planul bisericii a fost făcut de arhitectul Avram Ioanidis, din Asia Mică, şi tot el a fost însărcinat cu supravegherea lucrărilor.

Construcţia a fost realizată în stil bizantin, cu influenţe de factură antică elenă, gotică, bizantină şi renascentistă. Înălţată în formă de cruce, cu două turle, biserica are trei hramuri ("Buna Vestire" - 25 martie, "Sf. Gherasim" - 20 octombrie şi "Sf. Nicolae" - 6 decembrie).

Sfinţirea sfântului lăcaş s-a făcut la 29 octombrie 1872, de către episcopul Melchisedec al Dunării de Jos. Pictura a fost realizată în trei etape. Biserica este dotată cu trei candelabre uriaşe realizate din cristale de Boemia.

De asemenea, şi catapeteasma este lucrată în foiţă de aur, fiind opera meşterilor din Constantinopol. Cu ocazia săpăturilor fundaţiei, pe vremea construcţiei, în partea stângă a Sfântului Altar, cu intrarea din curte, a fost descoperit un izvor a cărui apă este considerată făcătoare de minuni.

 

Autor Basilica 22 Aprilie 2012, 18:11 Religie
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate