Sarbatoarea Izvorului Tămăduirii la Braila

De Basilica 17 Aprilie 2015, 19:01 Religie

sarbatoarea Izvorului tamaduirii la BrailaAn de an, în Vinerea din Săptămâna Luminată, mii de credincioşi brăileni, gălățeni dar şi din ţară şi străinătate, participă la sărbătoarea Izvorului Tămăduirii în biserica româno - elenă cu hramul „Buna Vestire“ din  municipiul Brăila.

Anul acesta, manifestările pastoral-misionare și social-filantropice au debutat încă din ajun cu slujba Vecerniei și Litiei, urmate de sfințirea cea mică a apei. În ziua praznicului Izvorului Tămăduirii, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos a săvârșit rânduiala de binecuvântare a apelor izvorului de sub altarul bisericii, după care credincioşii prezenţi au fost binecuvântați cu agheasmă, după cum ne-a transmis Pr. Gabriel Molocea.

Programul liturgic al zilei a continuat prin oficierea slujbei Sfintei Liturghii la altarul principal al bisericii, urmată de cuvântul de învăţătură al Ierarhului locului adresat clerului şi credincioşilor participanţi la acest important eveniment al urbei brăilene.

”La praznicul Izvorului Tămăduirii învățăm că Maica Domnului este, așa cum o arată slujba de astăzi, spital însuflețit în dragoste și putere de vindecare, în care încăpem cu toții, bolnavi sufletește și trupește, credincioși de toate vârstele și miile de pelerini sosiți la istorica biserică româno-elenă din urbea brăileană. Aici, sub Sfântul Altar se află fântâna spre care aleargă creștinii pentru a lua un strop de bucurie, un strop de speranță spre vindecare de orice fel de durere sufletească sau trupească!”, a arătat Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian.

Pentru pelerinii sosiţi din toată ţara şi de peste hotare pentru a lua apa sfinţită, Arhiepiscopia Dunării de Jos, prin Protoieria Brăila a luat toate măsurile necesare în vederea adăpostirii pe timpul nopţii sau în caz de vreme nefavorabilă, precum şi pentru servirea unei mese calde. Parohia „Buna Vestire“ a pregătit alimente tradiţionale cu specific pascal, ouă roşii, cozonaci, sarmăluţe, vin şi ceai cald pentru pelerinii veniţi din alte localităţi.

După slujbă, la Casa ”Petre Ștefănescu Goangă”, în cadrul manifestărilor culturale, artistice, educaționale și sportive organizate de Primăria Municipiului Brăila, a fost vernisată expoziția pascală de icoane, ouă încondeiate, broderii, obiecte tradiționale și aranjamente florale, intitulată „Lumină din Lumină” dedicată Sărbătorilor Pascale.

La finalul manifestării, corul bărbătesc ”Armonia” al Municipiului Brăila a susținut în fața auditoriului un impresionant concert de imne pascale.

Programul misionar şi social filantropic dedicat acestei zile a continuat, după tradiție, cu vizitarea bolnavilor de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila.

Aceștia au fost binecuvântaţi, stropiţi cu agheasmă și încurajați în suferințele lor, după care le-au fost oferite iconiţe cu Învierea Domnului, apă sfințită din ”Izvorul Tămăduirii” al bisericii brăilene, precum și alte daruri de suflet.

Vizitarea bolnavilor este o activitate de acum îndătinată pentru acest moment de înălţare duhovnicească, iniţiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop dr. Casian, fiind o expresie vie a dragostei şi preţuirii pe care Biserica o manifestă, prin slujitorii săi, pentru cei aflaţi în suferinţă.

La 1863, în timpul lucrărilor de punere a temeliei bisericii, unul dintre ctitori a avut un vis, ce a avut ca rezultat descoperirea unui izvor natural, cu proprietăţi vindecătoare de ziua Izvorului Tămăduirii. A fost considerat ca semn divin, izvorul închizându-se într-o fântână, iar deasupra construindu-se Sfântul Altar. Izvorul se gaseşte la o adâncime de 15 metri şi este vindecător doar de ziua Izvorului Tămăduirii, când agheasma ţâşneşte şi suprafaţa apei fântânii ajunge la doi metri. Numai în această zi preoţii deschid fîntâna şi mulţi bolnavi vin din toată ţara să primească agheasma având nădejdea şi credinţa că se vor vindeca.

 

Autor Basilica 17 Aprilie 2015, 19:01 Religie
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii