Izvorul Tămăduirii în Municipiul Brăila

De Redactia 29 Aprilie 2011, 22:20 Religie
La biserica greacă cu hramul „Buna Vestire” din municipiul Brăila, zeci de mii de credincioşi, brăileni, din ţară, dar şi din străinătate, au venit vineri, 29 aprilie 2011, la acest sfânt lăcaş pentru a participa la sărbătoarea Izvorului Tămăduirii şi pentru a se împărtăşi din apa sfinţită din izvorul aflat sub Sfântul Altar, care se deschide o dată pe an, la acest mare praznic închinat Maicii Domnului din Săptămâna Luminată, după cum ne informează diac. Marian Pătraşcu de la Biroul de Presă şi Comunicare al Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

Pentru pelerinii sosiţi din toată ţara şi de peste hotare, care pentru a lua apa sfinţită, Arhiepiscopia Dunării de Jos, a organizat, prin Protoieria Brăila toate cele necesare în vederea adăpostirii pe timpul nopţii sau în caz de vreme nefavorabilă, precum şi pentru servirea unei mese calde. Parohia „Buna Vestire” a pregătit un cort militar, ouă roşii, cozonaci, sărmăluţe, vin, ceai cald.

Rânduiala de binecuvântare a apelor izvorului de sub altarul bisericii a fost săvârşită, ca în fiecare an, de către Înaltpreasfinţitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, după care pelerinii prezenţi au fost stropiţi cu agheasmă şi au primit binecuvântarea ierarhului locului.

Programul liturgic al zilei a continuat prin oficierea de către chiriarhului locului a slujbei Sfintei Liturghii la altarul principal al bisericii şi prin cuvântul de învăţătură adresat clerului şi credincioşilor prezenţi la acest important eveniment al urbei brăilene.

La finalul slujbei, în holul Teatrului „Maria Filotti”, aflat în imediata vecinătate a acestui sfânt lăcaş, a avut loc vernisarea unei expoziţii pascale de icoane, ouă încondeiate şi aranjamente florale. Ierarhul Dunării de Jos şi primarul Municipiului Brăila, domnul Aurel Simionescu, precum şi alţi reprezentanţi ai principalelor instituţii administrative şi culturale locale, au fost întâmpinaţi cu „Hristos a Înviat!” şi alte imne ale Învierii, interpretate de corul de copii şi tineri de la Parohia Viziru de Jos, coordonaţi de părintele Sică-Bănică Simeon.

Aflată în partea de răsărit a oraşului, Biserica „Buna Vestire” din Brăila datează din anul 1863. Piatra de temelie a fost pusă în ziua de 8 septembrie 1863. Planul bisericii a fost făcut de arhitectul Avram Ioanidis, din Asia Mică şi tot el a fost însărcinat cu supravegherea lucrărilor.

Construcţia a fost realizată în stil bizantin, cu influenţe de factură antică elenă, gotică, bizantină şi renascentistă. Înălţată în formă de cruce, cu două turle, biserica are trei hramuri („Buna Vestire” - 25 martie, „Sfântul Gherasim” - 20 octombrie şi „Sfântul Nicolae” - 6 decembrie).

Sfinţirea sfântului locaş s-a făcut la 29 octombrie 1872, de către Episcopul Melchisedec al Dunării de Jos. Pictura a fost realizată în trei etape. Prima a fost terminată în 1880, reprezentându-i pe Sfinţii Apostoli şi cei patru sfinţi evanghelişti, purtând semnătura lui Gheorghe Tăttărescu.

Între 1900 - 1902, pictorul grec C. Liochis a pictat Sfântul Altar şi arcadele mari dinspre răsărit, nord şi sud. În cea de a treia etapă, a fost executată partea finală a naosului, între 1945 - 1946, de către pictorul Belizarie. Biserica se mai bucură şi de cele trei candelabre uriaşe care au fost comandate şi făcute din cristale de Boemia. De asemenea, şi catapeteasma este lucrată în foiţă de aur fiind opera meşterilor din Constantinopol. Cu ocazia săpăturilor fundaţiei, pe vremea construcţiei, în partea stângă a Sfântului Altar, cu intrarea din curte, a fost descoperit un izvor, a cărui apă este considerată făcătoare de minuni.

În continuarea evenimentului, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, a vizitat bolnavii de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila, pe care i-a binecuvântat şi stropit cu aghiasmă, apoi le-a dăruit iconiţe reprezentând Învierea Domnului, îndemnându-i să-şi păstreze şi să trăiască cu bucurie credinţa în Hristos Cel Înviat din morţi, ca pe cel mai de preţ dar de la Dumnezeu.

sursa : basilica.ro

 

Autor Redactia 29 Aprilie 2011, 22:20 Religie
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate