Un nou mandat pentru ENISA

De Mihai Vintilă 30 Septembrie 2010, 00:00 Politica
Adriana Țicău, deputat european și membru în Comisia de Industrie, cercetare și energie a Parlamentului European (ITRE), a participat la reuniunea la nivel înalt cu tema "Securizarea Societății Informaționale Europene – către o guvernanță IT europeană" pentru " organizată la Bruxelles de Agenția Europeană pentru Securitatea Informațieii și a Rețelelor de Comunicații (ENISA). Reuniunea s-a bucurat de participarea Comisarului european pentru Agenda Digitală- Neelie Kroes.În cadrul dezbaterii, comisarul pentru Agenda Digitală a anunțat că în cadrul reuniunii de săptămâna aceasta, a colegiului comisarilor, Comisia va adopta o propunere de Regulament pentru prelungirea cu cinci ani a mandatului ENISA și extinderea atribuțiilor acesteia.Adriana Țicău a atras atenția asupra faptului că « este necesar ca UE să revizuiască periodic mandatul ENISA pentru a-i acorda noi atribuții, inclusiv în domeniul operațional și pentru a putea răspunde noilor provocări asociate dezvoltării Societății Informaționale. În același timp, limitarea periodei de extindere a mandatului ENISA la 5 ani este inacceptabilă. UE trebuie să iși dezvolte o strategie pentru securitatea în spațiul digital și trebuie să poată negocia cu alte țări pentru adoptarea unor standarde internaționale în domeniul securității informatice și a rețelelor de comunicații. De asemenea, pregătirea echipei de specialisti a ENISA, implementarea și operarea unor sisteme europene de tipul unui CERT european (Computer Emergency Response Team) necesită timp și investiții substanțiale, care nu trebuie să aibă doar o perspectivă de 5 ani.

Recunoașterea pe plan internațional a ENISA se bazează pe consolidarea în timp a credibilității acesteia. UE are nevoie de o viziune pe termen lung în domeniul securității în Societatea Informatională care necesită coordonare între diferiți actori publici și privați, între instituțiile europene și Statele Membre și care nu concordă cu o perspectivă temporară, de 5 ani, așa cum a propus Comisia prin noul mandat al ENISA”, a conchis Adriana Țicau.Infrastructura de rețele de comunicații și tehnologia Informației face parte din infrastructura critică a UE. Un număr tot mai mare de servicii de primă necesitate depind, în Europa, de sistemele digitale – tranzacţii comerciale, sănătate, siguranţă şi alte servicii care contribuie la bunăstarea generală. Perturbarea acestor sisteme, cauzată de atacuri „informatice” intenţionate, catastrofe naturale sau defecţiuni tehnice poate provoca daune economice şi sociale serioase. Protecţia neadecvată a sistemelor digitale de importanţă majoră ar putea conduce la pierderea de informaţii cu caracter personal sau alte informaţii sensibile, putând exista riscul furtului de identitate sau al altor tipuri de fraude.

ENISA a primit in 2009 mandat din partea Comisiei Europene și pentru efectuarea de exerciții de reacție la nivel paneuropean în caz de incidente de proporţii care afectează securitatea informatică și pentru dezvoltarea unui sistem european de schimb de informaţii şi de alertă, accesibil publicului larg şi întreprinderilor mici/mijlocii. Primul astfel de exercitiu pan-european va fi realizat până la sfarșitul acestui an, la acesta unele state membre participând doar în calitate de observator.ENISA a fost creată în 2004 pentru a promova și asigura un nivel înalt și efectiv de securitate a rețelelor de comunicații și a sistemelor informatice din UE. ENISA a avut un mandat inițial de 5 ani (pană în 2009) care ulterior a fost extins pană în 2012.

 

Autor Mihai Vintilă 30 Septembrie 2010, 00:00 Politica
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate