Traian Băsescu: Vă propun un compromis

De AmosNews 21 Iunie 2011, 22:44 Politica
Preşedintele Traian Băsescu i-a primit la Palatul Cotroceni pe liderii USL Victor Ponta şi Crin Antonescu pentru consultări cu privire la două subiecte majore dezbătute în acest moemnt în România: reorganizarea administrativă a ţării şi modificarea Constituţiei.

Încă de la începutul întâlnirii, preşedintele a precizat că este nevoie doar de 3, 4 minute pentru fiecare, în schimb ce preşedintele PNL Crin Antonescu a considerat că este nevoie de mai mult timp. Preşedintele i-a replicat că o să schimbe starea de fapt a lucrurilor după ce o sa ajungă la Cotroceni, în funcţia de preşedinte.

Preşedintele le-a propus celor doi co-preşedinţi ai USL să facă un comprois, el fiind primul care a acceptat să facă unul.

Preşedintele Traian Băsecu a precizat totodată că nu renunţă la prevederea din proiectul său de revizuire a Constituţiei care se referă la averile care ar trebui considerate ilegale.

"Sunt hotarat sa nu renunt la problema legata de prezumtia automata ca averile sunt licite", a spus Băsescu.

Şeful statului a adăugat că este nevoie de legea reorganizării administrative pentru că sunt costuri foarte mari pentru susţinerea aparatului de stat şi de revizuirea Constituţiei, însă acestea sunt două chestiuni care se pot face numai împreună."

Primul care i-a răspuns preşedintelui Băsescu, a fost Crin Antonescu care a declarat încă de la început că au venit acolo pentru că România se află într-o situaţie extrem de gravă care necesită un dialog între Putere şi Opoziţie.

Acesta a mai spus că au venit cu speranţa că vor discuta şi vor purta un dialog cu preşedintele statului, nu cu liderul din umbră al unui partid.

Cu privire la revizuirea Constituţiei, liderul USL Crin Antonescu a precizat că aceasta necesită o amânare pentru că ar da o legitimitate a proiectului şi nu discută despre acest subiect în funcţie de interese electorale de moment.

Antonescu i-a precizat de asemenea preşedintelui Băsescu că trebuie să se oprească aici cu reorganizarea administrativă a ţării pentru că acest lucru are consecinţe extrem de grave.

"În privinţa reorganizării noi nu vorbim şi nu vom face şi nu vom vota transformarea în opt judeţe. Şi asta nu discutăm în funcţie de interese electorale de moment. Dvs. trebuie să vă oprţi aici pentru că are consecinţe extrem de grave (...) Nu acceptam opt judeţe sau 16 judeţe. Nu acceptăm ca pe harta României să apară conturul de tragică amintire a dictatului de la Viena", a declarat Crin Antonescu.

Cel de-al doile lider al USL Victor Ponta i-a prezentat preşedintelui propunerea Opoziţiei pentru ieşirea din criză şi un plan pe care aceştia ar vrea să-l urmeze.

Încă de la început, Victor Ponta i-a spus preşedintelui că nu au venit la Cotroceni pentru a face compromisuri cu el.
"Noi nu am venit aici să facem compromisuri. Şi oricum nu cu dumneavoastră (...) Poate mai facem între noi dar nu cu dumneavoastră", a declarat Victor Ponta.

Planul opoziţiei este format din 6 puncte, printre acestea şi proiectul de lege pe care l-au introdus deja în Senat referitor la numărul redus de parlamentari.Victor Ponta a mai precizat că Opoziţia propune şi schimbarea guvernului cu unul de tehnocraţi care să fie unul provizoriu până la schimbarea Parlamentului.Opziţia mai vrea organizarea de alegeri parlamentare până pe 30 Noiembrie, iar discuţiile despre revizuirea Constituţiei să înceapă după formarea noului Parlament. Totodată, organizarea alegerilor locale pe 15 iunie anul viitor şi odată cu acestea şi a referendumului naţional despre reorganizarea administrativă a ţării.

La auzul acestor propuneri preşedintele Băsescu s-a declarqat revoltat că Opoziţia vrea să bage ţara în criză politică.
Răspunsul lui Victor Ponta a venit imediat acesta spunând că vor s-o scoată din criză, să se întoarcă cu faţa spre popor.

Totodată, preşedintele PSD Ponta i-a spus şefului statului că Boc a declarat că nu va vota legea cu privire la numărul redus de parlamentari introdusă în Senat de USl. Preşedintele i-a răspuns că USL va avea tot sprijinul pentru această lege. Apoi, Ponta i-a spus preşedintelui Băsescu că poate reuşeşte să-l răzgândească şi pe premierul Boc.

 

Autor AmosNews 21 Iunie 2011, 22:44 Politica
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii