Reducerea TVA la alimente o fumigenă cu iz de minciună

De Redactia 03 Februarie 2012, 14:22 Politica
Rămân surprins că după atâția ani de zile ministrul agriculturii, Valeriu Tabără, își amintește astăzi de propunerea PSD privind reducerea TVA la produsele de bază, o luptă pe care, din 2006 încoace, am purtat-o neîncetat pentru promovarea și realizarea sa, dar fără niciun folos, din păcate.
   
Dacă cele două propuneri legislative pe care le-am inițiat (L436/2006 și L828/2007 pentru modificarea şi completarea Legii nr.571/2003 privind Codul Fiscal) au fost respinse de camerele Parlamentului cu o inconștiență revoltătoare, pe 19 octombrie 2010 legea privind scăderea TVA-ului la 5% la alimentele de bază (pâine, carne, lapte, ulei vegetal și zahăr) a fost adoptată din greșeală de toți deputații PDL, cu unanimitate de voturi - 290, în frunte cu miniştrii Valeriu Tabără, Valerian Vreme, Ioan Botiş şi Elena Udrea. Desigur, președintele României nu a vrut să o promulge, trimițând-o spre reexaminare Senatului, iar acesta respingând-o într-un final.
   
Am afirmat de nenumărate ori că TVA-ul scăzut la alimentele de bază este o şansă foarte mare pentru producătorii agricoli români, care sunt forţaţi din cauza concurenţei cu producătorii europeni să-şi restrângă activitatea sau să accepte să vândă unor intermediari cu preţuri de nimic.
   
Creşterea TVA la 24% a dus la creşterea evaziunii fiscale, în condiţiile în care în România evaziunea, în ultimii 5 ani, a fost în creştere, aşa încât o scădere a TVA pentru produsele agro-alimentare ar duce la reducerea evaziunii. Se știe că România e una din puţinele ţări europene care n-au TVA diferenţiat pentru produsele alimentare şi agricole și că aplică una dintre cele mai mari cote de TVA pentru produsele alimentare (24%).
   
Iar acum, în plină iarnă, cu protestatari ce bat la porțile ferecate ale Guvernului, un ministru se trezește dintr-un somn adânc de veacuri, descoperind parcă, cu naivitatea copilului de cinci ani, o soluție minune pentru a mai îndulci viața cenușie a românilor: reducerea TVA-ului la alimente.
   
Declarația ministrului Tabără în cadrul conferinței de presă seamănă izbitor cu cea a Sulfinei Barbu și a lui Sorin Frunzăverde privind creșterea salariilor și pensiilor cu 5% începând cu luna aprilie a acestui an. O tactică banală, o fumigenă cu iz de minciună de a încerca redresarea situației dezastruoase din țară, când toată lumea e conștientă că Băsescu și Boc nu vor fi de acord cu alocarea acestor bani.

                           
Senator Ilie Sârbu
Lider Grup PSD din Senat

 

Autor Redactia 03 Februarie 2012, 14:22 Politica
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate