PSD: Igas si Baconschi trebuie să-si dea demisia pentru esecul aderării la Schengen

De Redactia 22 Septembrie 2011, 20:39 Politica
Eurodeputații PSD cer demisia ministrului de Interne, Traian Igaș, și ministrului de Externe, Teodor Baconschi, pentru eșecul aderării României la Spațiul Schengen, confirmat de decizia Consiliului JAI de a amâna, pentru a treia oară, accesul țării noastre.
   
”Decizia reflectă, în primul rând, lipsa de încredere în autorităţile de la Bucureşti, în liderii politici români. Românii trebuie să știe că, în acest moment, capitalul de credibilitate al României la nivelul Consiliului JAI este egal cu zero. Actuala putere nu a dovedit că doreşte să lupte în mod real împotriva corupţiei, iar acest lucru a fost sancționat prin decizia de astăzi. Vinovații direcți ai eșecului sunt Traian Igaş, Teodor Baconschi, Traian Băsescu şi Emil Boc, coordonatorii politicii externe româneşti şi cei care trebuiau să ia măsuri în plan intern. Cei care și-au asumtat politic îndeplinirea acestui obiectiv trebuie să plătească, iar primii care trebuie să-și depună mandatul sunt Igaș și Baconschi”, susțin europarlamentarii PSD.
   
Delegația PSD din Parlamentul European (PE) subliniază că nu s-a făcut, de fapt, nimic pentru stoparea corupţiei din vămi. ”Actuala putere nu doar că nu face nimic pentru a decapita mafia din vămi, dar constatăm că fenomenul este protejat chiar de instituţiile statului, în frunte cu ANAF-ul condus de Sorin Blejnar. În plus, așa-zisa reformă făcută de Igaș prin concedieri și tăieri de venituri, nu face decât să alimenteze și mai mult temerile partenerilor noștri europeni privitoare la capacitatea României de a gestiona situaţia la graniţe”, mai arată eurodeputații.
   
Euroaleșii PSD mai subliniază că ”ministrul de Externe nu a avut preocupări susţinute în problema aderării la Spaţiul Schengen, direcţionând energiiile ministerului către proiecte precum votul prin corespondenţă, pentru a înlesni, prin fraudă, un rezultat bun al PDL în alegeri. Acest eşec major este determinat şi de politizarea excesivă a diplomaţiei, prin transformarea acesteia în sinecură pentru fidelii regimului: Cătălin Avramescu, ambasador în Finlanda; Mioara Mantale și Ioan T. Morar, consuli în Franța.”
   
Europarlamentarii PSD mai consideră că reacţia României faţă de partenerii care ar trebui convinşi că ţara noastră trebuie să adere la Spaţiul Schengen arată lipsă de strategie şi ridică riscuri pentru o izolare şi mai mare a ţării noastre, dând ca exemplu „războiului lalelelor”.
   
”În țară se vorbește mult prea puțin de acest lucru, dar trebuie spus foarte clar că, în timp ce Parlamentul European, datorită eforturilor noastre, a dat aviz favorabil României, în Consiliul JAI de joi, Traian Băsescu şi Guvernul PDL ratează singurul şi cel mai important obiectiv de politică externă al României de după aderarea la UE”, conchid euroaleșii PSD.

Partidul Social Democrat
Biroul de Presă

 

Autor Redactia 22 Septembrie 2011, 20:39 Politica
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii