Proiect de modificare a cadrului legislativ privind societăţile comerciale, în dezbatere publică

De Mihai Vintilă 06 Septembrie 2010, 00:00 Politica
Ministerul Justiţiei a pus în dezbatere publică proiectul de Ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea legii privind societăţile comerciale, care îşi propune remodelarea instituţiei opoziţiei la fuziune şi la divizare.


Potrivit site-ului MJ, proiectul de act normativ a fost pus vineri în dezbatere publică, la baza elaborării stând nevoia stringentă de redresare economică în condiţiile actualei crize economice mondiale, resimţite în mod drastic şi la nivelul economiei naţionale.

"Redresarea economiei naţionale se poate realiza, printre altele, şi prin implementarea unor proiecte de reorganizare a societăţilor comerciale, precum fuziunea sau divizarea, care să fie de natură a eficientiza activitatea acestora şi a sprijini realizarea obiectivelor de dezvoltare economică şi sustenabilitate funcţională", se arată în proiect.

MJ justifică urgenţa adoptării acestui act normativ prin faptul că flexibilizarea operaţiunilor de fuziune şi de divizare apare ca o condiţie absolut necesară în contextul economic actual, marcat de criza financiară globală, un context în care reorganizarea societăţilor este o soluţie reală pentru asigurarea viabilităţii acestora, pentru eficientizarea activităţii lor şi crearea premiselor unui circuit comercial fluent.

"Înlocuirea mecanismului actual al fuziunii şi divizării cu un altul mai suplu, care să rămână însă în parametrii stabiliţi de acquis-ul comunitar în materie, un instrument similar celui aplicabil în alte state membre ale Uniunii Europene, devine, astfel, o măsură a cărei aplicare imediată este de natură a răspunde situaţiei extraordinare generate de criza economică pe care societatea românească trebuie să o depăşească. Neadoptarea unei astfel de soluţii cât mai rapid influenţează negativ mediul de afaceri, limitând premisele de redresare economică şi adâncind efectele crizei financiare", apreciază MJ.

În nota de fundamentare se spune că fuziunea şi divizarea societăţilor comerciale sunt, potrivit cadrului legal în vigoare, operaţiuni etapizate, fiecare fază având o durată apreciabilă.

"Se poate ajunge, astfel, ca o fuziune să fie finalizată chiar la un an de la iniţierea ei, moment la care condiţiile financiare şi caracteristicile circuitului comercial ar putea suferi modificări esenţiale care să pună la îndoială chiar oportunitatea demersului.(...) Cel mai important impediment îl constituie caracterul suspensiv de drept al opoziţiei, care, în condiţiile volumului extrem de ridicat de cauze aflate pe rolul instanţelor şi în continuă tendinţă de creştere, poate determina şi o amânare pe termen nedeterminat a momentului finalizării operaţiunii", se mai arată în nota de fundamentare.

MJ consideră că se impune adoptarea şi implementarea rapidă a unor măsuri de reorganizare, de restructurare a afacerii, acest mecanism extrem de costisitor în privinţa timpului necesar a fi alocat se dovedeşte "a fi nu numai inadecvat, ci chiar un obstacol serios, care, în final, conduce la imposibilitatea aplicării unei soluţii de redresare a unui operator economic".

Proiectul de ordonanţă propune remodelarea instituţiei opoziţiei la fuziune şi la divizare, noua structură bazându-se pe: eliminarea caracterului suspensiv al opoziţiei; creditorul social nu poate bloca operaţiunea de fuziune sau divizare; creditorul social care are o creanţă certă, lichidă şi anterioară publicării proiectului de fuziune şi care nu deţine deja garanţii are dreptul de a obţine garanţii adecvate sau plata anticipată a creanţei, dacă situaţia financiară a societăţii debitoare sau a societăţii succesoare în drepturi o impune.

"Se preconizează ca proiectul să aibă un impact pozitiv substanţial asupra mediului de afaceri. Simplificând substanţial procedura de derulare a operaţiunilor de fuziune şi divizare, noua reglementare permite implementarea rapidă a acestor procese de reorganizare societară, cu respectarea standardelor de protecţie a tuturor părţilor implicate. Reorganizarea societăţilor într-un termen semnificativ mai scurt va conduce la eficientizarea activităţii acestora. Norma legală vine astfel în sprijinul realizării obiectivelor de dezvoltare economică şi sustenabilitate funcţională", mai menţionează MJ. (AGERPRES)

 

Autor Mihai Vintilă 06 Septembrie 2010, 00:00 Politica
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate