Ministrul Agriculturii da asigurari ca va rezolva problemele din cadrul APIA

De Redactia 23 August 2014, 13:04 Politica
Deputatul UNPR de Braila, Marioara Nistor, a primit raspuns la interpelarea adresata domnului Viceprim-Ministru Daniel Constantin, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, pe tema problemele cu care s-a confruntat în ultima perioada Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura(APIA).

„Dupa cum cunoasteti, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a avut numeroase probleme legate de acreditare, riscând sa se produca efecte dintre cele mai nefaste pentru accesarea fondurilor destinate agriculturii. Consider ca este necesar sa faceti toate demersurile în vederea functionarii riguroase a APIA, cu atât mai mult cu cât activitatea acestei Agentii, care ar trebui sa garanteze viitorul agriculturii românesti, este marcata de rigiditate si birocratie. As aminti modul defectuos în care functioneaza programul de înscriere în baza de date a cererilor de acordare a subventiilor, precum si faptul ca solicitarile pentru obtinerea acestora se pot obtine doar de la centrele zonale ale APIA, care functioneaza exclusiv în municipii si orase. De asemenea, recent l-ati demis pe fostul director al Agentiei, fapt ce a avut cu siguranta repercusiuni în activitatea institutiei”, a aratat deputatul Marioara Nistor în documentul trimis conducerii MADR.

În raspunsul sau, viceprim-ministrul Daniel Constantin a afirmat ca APIA, prin intermediul structurilor cu atributii de control, dar si prin activitatea Directiei de Audit Intern, a efectuat controale, respectiv auditari ale sistemelor de control din cadrul APIA, în scopul de a evalua eficacitatea si performanta structurilor functionale în implementarea procedurilor, programelor si actiunilor, în vederea îmbunatatirii continue a acestora.

„Din punctul de vedere al riscului asociat masurilor de sprijin gestionate de APIA, precizam ca acesta a fost semnificativ diminuat, întrucât structurile auditate si-au îmbunatatit activitatile prin implementarea recomandarilor formulate de catre auditul intern al APIA, dar si a celor venite din partea Curtii de Conturi a României. În raportul de audit elaborat pentru anul 2013 s-a concluzionat ca activitatea APIA a fost adecvata, problemele constatate fiind minore, însa cu posibilitate de îmbunatatire. Astfel, putem aprecia ca, în urma evaluarilor efectuate, s-a obtinut asigurarea rezonabila ca sistemul de control intern al APIA functioneaza în mod adecvat”, a subliniat ministrul Agriculturii.

Totodata, în materialul oficial trimis deputatului Marioara Nistor, Daniel Constantin a adaugat ca MADR, prin intermediul APIA, „a depus toate eforturile pentru ca subventiile acordate sa contribuie la cresterea performantei producatorilor agricoli pentru ca fermierii români sa devina competitivi pe pietele Uniunii Europene.”

Biroul de Presa al deputatului UNPR Braila Marioara Nistor

 

Autor Redactia 23 August 2014, 13:04 Politica
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii