Pledoarie pentru o capitala regionala adevarata, nu una masluita politic!

De Redactia 25 Septembrie 2013, 00:53 Politica
Guvernul bazat pe o istorica majoritate parlamentara al Uniunii Social-Liberale nu numai ca dovedeste un continuu dispret fata de românii care i-au votat pentru a o duce mai bine (poate ei, nu românii!!), dar dovedeste, în practica si teorie, ca nu tine cont de vointa oamenilor în chestiuni de maxima importanta pentru tara.

Dupa ce am asistat la omorârea unui copil într-un parc si la bâlciul politic bâlbâit în disputa pro si contra Rosia Montana, ambele subiecte generatoare de proteste de strada, iata ca Executivul condus de Victor Ponta se razboieste acum si cu multi dintre românii care l-au ajutat sa ajunga în înalta demnitate de prim-ministru.

Ma refer la cetatenii din judetele Braila si Galati, votanti cu doua mâini ai USL, amenintati realmente ca nu vor beneficia de statutul de capitala a Regiunii Sud-Est, pe motiv ca Ponta are trocuri politice de rezolvat si recompense de dat unora si altora dintre baronii pesedisti.

Asa se face ca, potrivit primului-ministru, Vrancea ar putea sa formeze o regiune cu judetele Braila, Buzau si Galati, iar Tulcea si Constanta sa fie componente ale Regiunii nou-create, Dobrogea. Din informatiile vehiculate la ora actuala în presa, Regiunea Sud–Est va fi condusa de la Focsani, fieful presedintelui CJ Vrancea, Marian Oprisan, unul dintre apropiatii primului-ministru.
 
Am facut un apel public premierului, vicepremierului Dragnea si celorlalti exponenti ai Comisiei guvernamentale care lucreaza la reîmpartirea administrativ-teritoriala a României sa studieze, si chiar sa-si asume, lucrarea academica a conf. univ. dr. Ioan Lucian Mehedinti, conf. univ. dr. Costel Nistor si studenta Roxana Cristina Mehedinti, Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor a Universitatii „Dunarea de Jos” Galati.

O simpla lectura a acesteia ne arata fara echivoc ca municipiul Focsani nu are, pe baza tuturor indicatorilor folositi într-o asemenea operatiune de anvergura, cum sa se claseze înaintea Galatiului si Brailei, ca sa nu mai vorbim de Constanta.

Asa se face ca regionalizarea României se va transforma într-o reglare de conturi în interiorul PSD si USL, premierul acordând probabil preferential acest statut important de capitala regionala, în detrimentul unor orase mult mai avansate din toate punctele de vedere.
 
Astfel, marea majoritate a datelor statistice, demografice, economice, a capacitatilor de productie, agricole si din toate celelalte domenii indica doua variante pentru viitoarea capitala a Regiunii Sud-Est.

Potrivit datelor furnizate de INS, dintr-un total de aproape 2,8 milioane de locuitori la nivelul Regiunii S-E, 960.000 au împreuna cele doua orase, Galati si Braila, despartite de doar 23 de kilometri. Principalul concurent, Constanta are putin peste 700.000 de locuitori, in timp ce Buzaul are 477.000 locuitori, Vrancea - 389.000 locuitori, iar Tulcea doar 244.000 locuitori.

În plus, judetele Galati si Braila au împreuna cea mai mare densitate a populatiei, de 105,7 locuitori/kmp, lasând în urma Constanta si la acest capitol, care are 102,4 locuitori/kmp, în timp ce media nationala este de 90,9 locuitori/kmp.

De asemenea, mai mult de un sfert din populatia ocupata în diverse activitati economice, adica 32% la nivelul actualei regiuni de Sud-Est, este tot în zona Galati-Braila, iar cea mai mare pondere a salariatilor din regiune o detine tot Galatiul si Braila, 34,6%, secondata de Constanta, cu 32,71%. Galatiul si Braila au împreuna cea mai mare populatie ocupata în activitati industriale, 35,71%, iar celelalte judete au doar 16% din populatie angajata.

Cele doua judete detin suprematia si raportat la cea mai mare suprafata agricola din regiune, cu 923.000 hectare, dar si în ceea ce priveste asistenta medicala si a infrastructurii: apa, gaze, strazi, drumuri, etc. Si ar mai fi o sumedenie de argumente pentru care, repet, capitala Regiunii Sud-Est trebuie sa fie Galati-Braila, sau în cel mai rau caz Constanta, si nu Focsani sau alt oras!

Probabil ca premierul Ponta si vicepremierul Dragnea nu vor tine cont de aceste „amanunte”, asa cum ar fi normal, firesc si democratic. Consider ca politica trebuie facuta pentru oameni, în folosul intereselor lor, nu a unor partide, grupuri sau clici clientelare.

Daca se vor manifesta asa în continuare, este foarte posibil ca tot oamenii care i-au mandatat sa-i reprezinte pe actualii guvernanti în cele mai înalte demnitati ale statului sa-i taxeze cu proxima ocazie. Oricum, acest Guvern nu a guvernat pâna acum pentru români, iar orice asteptare viitoare din acest punct de vedere ar fi o dovada de naivitate!

Deputat PP-DD Braila,
MARIOARA NISTOR

 

Autor Redactia 25 Septembrie 2013, 00:53 Politica
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate