Partidul Forta Civica Braila cere rezolvarea problemei cainilor vagabonzi din municipiu

De Mihai Vintilă 05 Septembrie 2013, 12:57 Politica
Filiala Braila a Partidului Forta Civica este profund ingrijorata de statistica crunta pe care presa locala a prezentat-o si care ne arata ca peste 1000 de braileni au fost muscati de cainii fara stapan in doar opt luni, un fapt ce nu ar trebui sa lase impasibil niciun politician responsabil.

O solutie imediata si echitabila pentru problema maidanezilor de pe strazile municipiului este  absolut necesara, pentru a evita tragedii incomensurabile si pentru a dovedi ca siguranta cetatenilor reprezinta o prioritate pentru autoritatile locale.

Dimensiunea dezbaterii publice pe acest subiect, dar si dramele familiilor a caror copii au fost mutilati de cainii fara stapan,  obliga la responsabilitate si tarie in luarea deciziilor administrative. Dincolo de orice, siguranta copiilor este primordiala, iar in contextul inceperii anului scolar, rezolvarea problemei maidanezilor aflati pe strazile orasului devine stringenta. Haitele de caini din jurul unitatilor de invatamant reprezinta o amenintare la siguranta si integritatea fizica a elevilor braileni, mai ales a celor care isi incheie cursurile dupa orele amiezii, si aici putem da exemplul Colegiului Economic “I. Ghica” sau a Liceului Pedagogic.

De asemenea sa nu uitam si alte categorii de cetateni care se confrunta zilnic cu aceasta problema, cum ar fi postasii, casierii, agentii de teren. Brailenii asteapta de ani de zile un raspuns la aceasta situatie, despre care statistica amintita mai sus arata in mod clar ca nu a fost rezolvata.

Sunt orase in Romania pentru care imaginea cainilor pe strazi apartine trecutului, comunitati care nu cunosc ceea ce noi intalnim zilnic in urbea noastra. Gestionarea cainilor fara stapan este reglementata clar si fara echivoc de Legea 227/2002.
 
Iata ce se prevede la Art 5: „Art. 5. – (1) După examinarea de către medicul veterinar de liberă practică, organizat în condiţiile legii, câinii fără stăpân care sunt bolnavi grav, incurabili, irecuperabili, câinii agresivi, astfel cum sunt definiţi la art. 2 alin. (1) lit. b) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 55/2002 privind regimul de deţinere al câinilor periculoşi sau agresivi, aprobată cu modificări prin Legea nr. 60/2003, câinii periculoşi, câinii de luptă şi atac, astfel cum sunt definiţi la art. 1 lit. a) şi b) din aceeaşi ordonanţă de urgenţă, lăsaţi în libertate, abandonaţi sau cărora nu le poate fi identificat aparţinătorul, se eutanasiază în termen de 3 zile lucrătoare, cu respectarea prevederilor legislaţiei sanitar-veterinare în vigoare.
(2) Eutanasia este un act medical de sacrificare prin procedee rapide şi nedureroase a câinilor prevăzuţi la alin. (1) ori care nu au fost revendicaţi sau adoptaţi în condiţiile şi în termenele stabilite prin prezenta ordonanţă de urgenţă.
(3) Eutanasia este singura procedură admisă de suprimare a vieţii animalelor care fac obiectul prezentei ordonanţe de urgenţă.”

In acest spatiu legislativ, pe care autoritatile brailene nu trebuie decat sa il puna in practica, edilii altor orase au gasit rezolvarea unei probleme ce afecteaza in mod direct comunitatea si poate duce la tragedii incomensurabile.

Filiala Braila a Partidului Forta Civica aduce in atentia opiniei publice aceste aspecte dintr-un sincer interes fata de comunitate si in urma realitatii pe care nu ne putem face ca nu o observam.  Demagogia si politicianismul nu ne caracterizeaza, ci putem spune ca le intalnim la cei care, ani la rand, au ales sa “pompeze” bani publici in organizatii non-guvernamentale care pretindeau ca pot rezolva problema cainilor comunitari, insa care nu au facut decat sa agraveze situatia.

 

Autor Mihai Vintilă 05 Septembrie 2013, 12:57 Politica
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate