Noua Republică vrea relatii cu Taiwan-ul

De Frimu Ghinea 10 August 2013, 19:47 Politica
Noua Republică respinge declarația Ambasadei Republicii Populare Chineze potrivit căreia trebuie “evitată repetarea” unor “întâmplări” precum vizita unei delegații parlamentare românești în “regiunea Taiwan”.

TaiwanRepublica China este o democrație solidă și dinamică. PIB-ul său este pe locul 18 în lume. Firme precum HTC, Acer, Asus, BenQ, D-Link, Genius sau Gigabyte sunt cunoscute și apreciate de cumpărătorii din România. Noi avem tot interesul și tot dreptul să dezvoltăm relațiile economice cu acest stat. Nu mai puțin de 21 de state ale Uniunii Europene găzduiesc deja reprezentanțe economice ale Republicii China.

În contrast, pe teritoriul controlat de autoritățile de la Beijing s-a instalat un regim autoritar. Drepturile politice sunt ca și inexistente. Libertatea cuvântului este negată. Cultele religioase, în special Biserica Catolică, sunt prigonite. Mediul înconjurător este distrus de poluare. Proprietatea intelectuală este încălcată sistematic. Tibetul este supus unui regim de ocupație. Milioane de oameni trăiesc mizerabil.

China comunistă nu este, deocamdată, decât un partener economic secundar al României. Potrivit celor mai recente cifre ale Institutului Național de Statistică, în Martie 2013 România a exportat în Republica Populară Chineză mărfuri în valoare de doar 44,6 milioane de euro. Altfel spus, de cinci ori mai puțin decât în Ungaria și mult sub valoarea exportului către Slovacia (72 de milioane) sau Republica Cehă (71 de milioane). Republica Moldova, singură, absoarbe cu 10% mai multe importuri din România. Astfel, R.P. Chineză nu se numără nici măcar între primele 20 de state în clasamentul destinațiilor de export ale mărfurilor românești.

Ipocrizia guvernanților USL este extremă. În timpul loviturii de stat din Iulie 2012 au cerut “neamestecul în treburili interne”, ignorând că România are obligații asumate prin tratate față de democrațiile occidentale asociate în Uniunea Europeană. Pe de altă parte, în cazul intervenției obraznice a trimișilor regimului de la Beijing, s-au remarcat prin slugărnicie.

Noua Republică solicită Ministerului de Externe inițierea de contacte cu Republica China pentru a asigura deschiderea unei reprezentanțe economice a acestui stat în România. De asemenea, Noua Republică va acționa pentru ca România, în cooperare cu aliații săi occidentali, să re-stabilească relațiile diplomatice cu Republica China.


 

Autor Frimu Ghinea 10 August 2013, 19:47 Politica
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate