Noua Republică : Solicită desfiinţarea CNA - o instanţă a cenzurii de tip comunist

De Redactia 07 Februarie 2014, 08:52 Politica
Noua Republică denunţă presiunea CNA la adresa instituţiilor de presă din România. Constatăm cu regret că cenzura comunistă a fost înlocuită cu succes de sancţiunile discreţionare ale autorităţii de reglementare.

CNA a decis să amendeze cu 70.000 de lei postul B1 TV pentru o ediţie a emisiunii “Sub semnul întrebării”, în care s-a discutat critic despre modificările la Codul penal votate în Parlamentul României şi respinse ulterior ca neconstituţionale de către CCR.

Tot astăzi, postul Antena 3 a primit o amendă de doar 50.000 de lei pentru emisiunea “Sinteza zilei” din 14 ianuarie, în care au fost batjocoriţi mai mulţi jurnalişti pentru exprimarea unor opinii critice la adresa puterii politice.

Comportamentul discreţionar în aplicarea amenzilor reprezintă o probă incontestabilă a partizanatului politic practicat de reglementatori. CNA nu numai că descurajează exprimarea unor opinii critice la adresa guvernării USL, dar şi încurajează campaniile negative la adresa jurnaliştilor şi intelectualilor publici percepuţi ca adversari ai puterii politice.

Obiectivul declarat al CNA este acela „de a asigura o piaţă a audiovizualului bazată pe libertate de exprimare, pluralism şi liberă concurenţă”. Intimidarea unor instituţii de presă incomode pentru USL descalifică însă CNA-ul din postura de reglementator echidistant al pieţei audiovizualului din România.

CNA a penalizat şi de această dată exercitarea unui drept fundamental și constituțional: liberartatea de exprimare. 10 decembrie rămâne „marţea neagră” în istoria democrației românești iar CNA o instanţă a cenzurii de tip comunist.

Noua Republică solicită desfiinţarea urgentă a CNA. Autoreglementarea este singurul aranjament instituţional care va determina instituţiile de presă să servească interesul consumatorilor, şi, astfel, interesul general.

Sancţiunile CNA încurajează cenzura în redacţii şi autocenzura în rândul jurnaliştilor. Nu putem avea democrație fără o presă liberă!

 

Autor Redactia 07 Februarie 2014, 08:52 Politica
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate