Ministrul Agriculturii trebuie să răspundă cu demisia crede deputata PP-DD Marioara Nistor

De Redactia 19 Martie 2013, 21:09 Politica
Am primit răspuns din partea conducerii Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor la interpelarea referitoare la implicarea României în scandalul european al consumului de carne de cal. Aminteam faptul că polemica internaţională izbucnită în urma descoperirii de carne de cal în lasagna vândută ca fiind de vită, a „oferit” României o nouă bilă neagră pe eşichierul european, cel puţin la nivelul imaginii. Dincolo de dimensiunea negativă a scandalului, am remarcat că „bunele practici” continuă în domeniul agro-alimentar autohton, mă refer la proliferarea funcţionării unor firme cel puţin dubioase, care, mai mult, au şi drept de export.

Secretarul de stat demisionar al instituţiei, Mihai Ţurcanu, a arătat că, în urma verificărilor efectuate la cele două unităţi de abatorizare care au făcut obiectul alertei primite de la Uniunea Europeană, „nu au fost identificate deficienţe în ceea ce priveşte comerţul intracomunitar cu carne de cal şi etichetarea cărnii de cal”. De asemenea, în documentul ANSVSA se mai arată că în România sunt autorizate sanitar veterinar un număr de 149 de abatoare, din care şase în judeţul Brăila. Totodată, Ţurcanu a mai adăugat că instituţia pe care a condus-o „nu are în competenţă combaterea evaziunii fiscale”. 

Nu am cum să fiu mulţumită de răspunsul primit de la ANSVSA! După cum s-a văzut, semnalele pe care le-am tras la adresa funcţionării instituţiilor responsabile de siguranţa alimentară a românilor au fost pertinente, iar conducerea ANSVSA a fost decapitată. Între timp, România a fost implicată în alte numeroase scandaluri în domeniu, de la curcani exportaţi cu antibiotice veterinare, la laptele infestat cu aflatoxină. Toate aceste necazuri trebuie să pună pe gânduri autorităţile, cu atât mai mult cu cât românii sunt bulversaţi şi nu mai ştiu, pe bună dreptate, ce să cumpere şi ce să mănânce!

Este evident şi faptul că demisia sau demiterea şefului ANSVSA nu a rezolvat problemele din sistem. Inclusiv după plecarea lui Ţurcanu din funcţie situaţia nu s-a ameliorat. Noul şef al instituţiei se contrazice cu directorii din teritoriu, în continuare autorităţile nu se pun de acord cu vinovăţia sau nevinovăţia celor implicaţi. Explozia de scandaluri alimentare din ultima perioadă ar trebui însuşită mai apăsat de conducerea Guvernului Ponta. Consider că Ministerul Agriculturii are o importantă parte de vină în aceste nereguli cu conotaţii internaţionale, iar ministrul de resort, domnul Daniel Constantin, ar face bine să-şi prezinte demisia de onoare şi să lase în locul său pe cineva care să facă ordine în sistem.

 

Autor Redactia 19 Martie 2013, 21:09 Politica
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii