Marian Oprisan ii scrie presedintelui Basescu despre situatia din Vrancea

De Redactia 16 Februarie 2012, 15:25 Politica
CATRE
PRESEDINTIA ROMANIEI

Domnului Preşedinte al României,  TRAIAN BASESCU

Excelenta,

Din data de 2 februarie 2012, în Judeţul Vrancea au fost înregistrate căderi istorice de zăpadă, iar când spunem istorice, ne referim la straturi de zapadă medii înregistrate de 80 centimetri în municipiul Focşani şi de 116 centimetri în comuna Vintileasca, straturi de zapada  care au ajuns si la 5-6 m din cauza viscolului puternic.

Facem precizarea că în municipiul Focşani maximul istoric cunoscut a fost de 53 centimetri, înregistrat în luna ianuarie 1985. De aceea, absolut toate autoritatile, inclusiv cele centrale, si-au dimensionat necesarul de utilaje in vederea deszapezirii raportat la iernile din ultimii 5 si chiar 10 ani. A previziona un asemenea fenomen meteorologic ca cel expus mai sus a fost imposibil chiar si pentru specialistii ANMH, si aceasta este explicatia simpla si corecta care sta la baza suplimentarii de logistica, asa cum a fost ea formulata atat de CNADR cat si de autoritatile locale din judetul Vrancea.

Nu este momentul analizei sau justificarilor referitor la oportunitatea sau momentul declararii starii de alerta sau a situatiei de urgenta la nivelul judetului Vrancea. Dorim insa, sa faceti un exercitiu de imaginatie si sa va ganditi ca locuiti intr-o casa aflata intr-o comuna de la campie, ca aveti in principiu tot ce va trebuie pentru a infrunta o iarna chiar si mai grea, dar cateva zile in sir sa ninga continuu, sa viscoleasca si sa fie imposibil chiar sa iesi din casa pentru a-ti mentine o partie pana la animale, la lemne sau pana la ciusmea. Iar cand ninsoarea se opreste, sa constati ca nu poti deschide usa, sau ca este imposibil sa faci partie intr-un namete de 4 m inaltime si astfel, sa-ti fie fizic imposibil, fara ajutor suplimentar, sa ajungi la lemne pentru a face focul in casa, sa ajungi la animale sa le hranesti etc. Nu sunt scenarii de film, e cea mai crunta realitate cu care zeci de mii de vranceni s-au confruntat. Nu uitati ca nu exista in fiecare gospodarie barbati in putere care sa poata gestiona un asemenea sinistru.

Avem contractate utilaje pentru deszapezire, iar primarii au in localitatile lor un minim de utilaje care sa le permita gestionarea unei situatii normale de iarna, dar cand utilajul iti deszapezeste drumul si dupa 1 ora toata zapada este pusa la loc, cand  drumul national se inchide si aprovizionarea cu combustibil nu mai poate fi realizata, cand utilajele se strica din cauza utilizarii 24 de ore din 24, cand constati ca este imposibil sa mai poti prioritiza pentru ca practic fiecare viata umana este prioritara, atunci realizezi ca lupta cu natura este extrem de solicitanta atat uman cat si financiar.

Va rog sa nu uitati ca Vrancea a trecut in decurs de 10 zile prin 2 coduri portocalii de ninsoare si viscol iar in acest moment, desi avem cadrul legal pentru a angrena logistica necesara, saracia din bugetele noastre ne arunca practic in Evul Mediu.

Figura de stil folosita vrea sa descrie o situatie dezastruoasa din punct de vedere financiar, in care se afla, astazi, 14 februarie 2012, autoritatile locale din judetul Vrancea. Spre exemplu, Consiliul Judetean Vrancea gestioneaza un buget cu 35% mai mic fata de anul precedent, an precedent care a avut de asemenea un buget diminuat de catre Guvernul Romaniei. 

Nu facem acum analiza subfinantarii autoritatilor locale, ci am fundamentat inca o data, pe scurt, solicitarea adresata Guvernului Romaniei de a ajuta astazi, 14 februarie 2012, dupa 10 zile de fenomene meteorologice extreme si cu impact social si economic fara precedent, judetul Vrancea cu sume de bani care sa ne permita sa si platim utilajele suplimentare de care avem nevoie. Va solicitam solidaritate si omenie, pentru ca azi dimineata aveam din nou 99.000 oameni izolati, dupa ce sambata, 11.02.2012, reusisem sa reducem numarul persoanelor izolate la 4.200.

Acest efort financiar urias nu poate fi sustinut sub nicio forma de catre comunitatea din Vrancea. Va reiterez ca pana in prezent, Guvernul Romaniei, a oferit ca sprijin concret judetului nostru cantitatea de 15 t motorina – 300 l pentru 50 localitati din 73, ceea ce inseamna combustibilul pentru un singur utilaj care sa presteze 24 de ore.

In acest moment, in judeţul Vrancea au răspuns apelului nostru public atât societati mari de profil cat si persoane fizice autorizate dispuse sa ne ofere logistica necesara, dar prevederile  bugetare ne obliga sa ordonam sistarea acţiunilor de deszăpezire.

La vizita din Vrancea, de sâmbăta 11.02.2012, primul ministru a afirmat ca  suntem un stat puternic . Întrebarea fireasca pe care autorităţile locale o pun in acest moment este: suntem intr-adevăr un stat puternic?

Eu cred ca este cazul sa trecem de la declaraţii la fapte si sa arătam ca suntem un stat capabil sa isi apere cetăţenii atunci când aceştia au cea mai mare nevoie, iar viata si bunurile le sunt ameninţate.

Nu cred ca este cazul sa începem sa facem colecte publice de genul „daţi 1 leu pentru deszăpezire”, atâta vreme cat solicitările de alocare de fonduri nu sunt exagerate si se controlează practic prin reprezentantul Guvernului in teritoriu, care este si preşedintele Comitetului Judetean pentru situaţii de urgenta. Si asta, ca sa încheiem corul speculaţiilor penibile dirijate de unii oficiali. După ce aceste fenomene si situatia exceptionala in care se afla judetul Vrancea va inceta iar viata cetatenilor se va normaliza, va rog sa cereti de urgenta Curtii de Conturi a Romaniei sa controleze cheltuirea tuturor sumelor alocate autoritatilor din judetul Vrancea pentru deszapezire.


Domnule Preşedinte al Romaniei

Am solicitat institutional, fundamentand la data de 09.02.2012 (inainte de al doilea cod portocaliu) un proiect de Hotarare de Guvern semnat de prefect si presedintele Consiliului Judetean, si aprobat de Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta , prin care se solicita alocarea de sume suplimentare din Fondul de interventie aflat la dispozitia Guvernului. Ni s-au dat asigurari de oficialii MAI ca putem angaja si angrena logistica suplimentara, alocarea de fonduri suplimentare pentru fiecare autoritate locala in parte fiind o chestiune de zile, si iata ca , astazi, 14.02.2012, in cadrul Sedintei de Guvern s-a anuntat faptul ca singurul act normativ luat in discutie este cel privind alocarea de alimente catre persoanele izolate din Vrancea, in suma de 86.500 lei.

Doresc sa multumesc Guvernului Romaniei pentru ca s-a gandit la persoanele izolate din Vrancea, dar nu pot sa multumesc aceleiasi institutii pentru ca nu se gandeste sa sprijine autoritatile locale cu fondurile necesare pentru a deszapezi drumurile pe care sa fie transportate alimentele catre persoanele izolate.

Inchei expunerea situatiei fara precedent cu care se confrunta Judetul Vrancea, rugandu-va sa va gândiţi la oamenii care sunt izolaţi de peste 10 zile, la eforturile pe care noi le facem pentru înlăturarea de pe drumurile judeţene si de pe cele locale a nămeţilor de zăpada de 4-5 metri si sa faceţi diligentele necesare pentru ca judeţul Vrancea, dar si restul judeţelor afectate de căderile istorice de zăpada sa primească sumele de bani necesare inlaturarii totale a efectelor sinistrului care s-a abătut peste sud-estul României.

Nota:
Fac precizarea ca am facut public acest memoriu, deoarece imi este imposibil sa intru in legatura telefonica cu domnul Presedinte Traian Basescu, prin niciun mijloc de comunicare oficial, inclusiv telefon operativ.


Primiţi, va rog, expresia înaltei mele consideraţii,

Marian Oprisan
Vicepresedinte PSD

 

Autor Redactia 16 Februarie 2012, 15:25 Politica
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii