Lipsa de transparenţă a politicilor energetice din România

De Mihai Vintilă 21 Septembrie 2010, 00:00 Politica
Vicepreşedinta liberalilor europeni, Adina Vălean, a criticat, în termeni duri, lipsa de transparenţă a politicilor energetice din România, într-un discurs rostit, în plenul Parlamentului European, reunit la Strasbourg.

Adina Vălean, unul dintre responsabilii ALDE pentru sectorul energiei şi raportor din umbră pentru documentul care reglementează securitatea aprovizionării cu gaze naturale, a subliniat că politica energetică românească se află în mâinile unui grup restrâns de persoane

"Cel mai dificil lucru pentru un politician este să admită că politica trebuie să se retragă din sectorul energetic. Eu o spun cu voce tare!
În fiecare zi auzim despre contracte ambigue, despre negocieri purtate în spatele uşilor închise, despre monopoluri şi aranjamente politice. În România, pârghiile decizionale în politica energetică se află concentrate în mâinile câtorva persoane din Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, condus de preşedintele Traian Băsescu. Responsabilitate? NU pentru cetăţenii României! Democraţie? NU pentru cetăţenii României! Însă consecinţele acestei politici se răsfrâng asupra românilor atunci când primesc, la fiecare sfârşit de an, facturile la energie!"

Adina Vălean a salutat votul asupra acestui raport promovat în procedură accelerată, dar a atras atenţia că Europa trebuie să se îndrepte serios către diversificarea rutelor de aprovizionare cu energie pentru a elimina vulnerabilităţile actuale.




"Fiecare iarnă ne reaminteşte de dependenţa Europei de Rusia, Ucraina şi alte state atunci când vine vorba despre aprovizionarea cu gaz natural. Securitatea aprovizionării cu energie a devenit o prioritate binevenită pentru Uniunea Europeană. Legislaţia pe care o votăm, astăzi, este un pas important înspre reducerea vulnerabilităţilor Europei, către siguranţa pe care trebuie să le-o dăm cetăţenilor noştri că alimentarea cu gaz nu va fi întreruptă ori de câte ori apar probleme, către preţuri rezonabile şi solidaritate. Trebuie să facem chiar mai mult: să continuăm diversificarea rutelor şi surselor de aprovizionare!"

Eurodeputaţii au votat, astăzi, raportul privind securitatea aprovizionării cu gaze naturale în procedură accelerată la prima citire, după ce documentul a trecut de comisia de specialitate în iulie, în urma negocierilor intense între legislativ şi consiliu. (AMOS News)

 

Autor Mihai Vintilă 21 Septembrie 2010, 00:00 Politica
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii