IPP vrea promovare cu personalitaţi europene pentru a creşte prezenţa la vot la euroalegeri

De Frimu Ghinea 15 Ianuarie 2014, 08:40 Politica
Interesul pentru tematica europeană, în general și pentru alegerile europene, în particular constituie o prioritate pentru clasa politică europeană dar și pentru Institutul pentru Politici Publice (IPP). Prezenţa la vot este într-un alarmant trend de scădere peste tot în Europa și mai ales în România, la recentele alegeri Europarlamentare, numai unul din patru alegători participând la scrutin. 

Toate analizele de profil din ultimii ani au arătat că una dintre explicațiile nivelului extrem de redus de interes al cetățenilor europeni pentru alegerile Europarlamentare ține de cunoștințele limitate ale votanților cu privire la importanța și rolul pe care Parlamentul European îl are în relație cu viața lor cotidiană.
 
În acest context, Institutul pentru Politici Publice, organizație neguvernamentală care s-a aplecat constant, prin studiile elaborate, asupra fenomenului scăderii îngrijorătoare a interesului românilor în alegeri, solicită - prin prezenta scrisoare publică -  liderilor principalelor partide politice să invite în România, în perioada următoare, personalități reprezentând activ familiile politice de la nivel european care să determine o mai bună înțelegere, de către votanții români, a diferențelor de viziune în ce privește dezvoltarea spațiului European și implicit a României.

Nu vrem ca prin acest demers să afirmăm că rolul sau competența actualilor reprezentanți ai României în Parlamentul European este unul nedemn de luat în seamă. Considerăm, însă, că aducerea în România a liderilor curentelor politice care să discute, împreună sau separat în evenimente individuale, tematica europeană poate întări sentimentul de apartenență la spațiul european arătând mai bine românilor că aceste alegeri au cu adevărat o miză și pentru ei, astfel că trebuie să participe.
 
Apreciem că partidele politice responsabile au această datorie morală față de alegătorii români în condițiile în care Europarlamentarii noștri s-au achitat doar într-o mică măsură de obligația de a explica românilor ce ofertă electorală au familiile politice importante de la nivel european. Aceste prezentări și dezbateri publice ar trebui făcute în perioada imediat următoare pentru a se evita politizarea excesivă a prezenței unor asemenea personalități în România, abordare specifică partidelor românești în perioada oficială a campaniei electorale. 

Înțelegem că miza acestor alegeri poate să fie, prin organizarea unui referendum pentru revizuirea Constituției, mutată mai mult spre dezbateri cu caracter intern, însă, prin lipsa unor dezbateri consistente privind problematica UE, partidele nu fac decât să mărească distanța dintre România și ceilalți membri UE, inclusiv față de statele în care domină curentul eurosceptic.

 

Autor Frimu Ghinea 15 Ianuarie 2014, 08:40 Politica
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate