Eliminarea barierelor în calea liberei circulații a lucrătorilor români și bulgari

De Mihai Vintilă 09 Septembrie 2010, 00:00 Politica
Deputata europeană Adriana Ţicău a solicitat Comisiei și Statelor Membre eliminarea barierelor în calea liberei circulații a lucrătorilor români și bulgari.Libera circulație a persoanelor este unul din principiile fundamentale ale Uniunii. Realizarea Pieței Interne se bazează pe libera circulație a lucrătorilor, iar mobilitatea forței de muncă este o condiție esențială pentru reducerea șomajului în UE. Eurodeputata socialistă a subliniat că "nu trebuie folosită criza economică drept pretext pentru a aplica în continuare măsurile tranzitorii ce restricționează libera circulație a lucrătorilor români și bulgari. De asemenea, atrag atenția că Statele Membre trebuie să acorde prioritate cetățenilor din statele membre UE în fața forței de muncă provenite din afara Uniunii." a precizat Adriana Ţicău.
Barierele existente în calea liberei circulații a lucrătorilor din Romania și Bulgaria pot conduce la muncă nedeclarată și la "dumping" social, iar ridicarea acestor bariere îi va proteja în egală măsură atât pe lucrătorii migranți cât și pe lucrătorii autohtoni.
"Faptul că, în statele membre în care există aceste bariere au existat solicitări din partea comunității de afaceri pentru deschiderea completă a pieței muncii arată că patronii și sindicatele au înțeles că ridicarea acestor bariere înseamnă venituri egale pentru muncă și cunoștințe egale și înseamnă că fiecare lucrător va plăti taxe și impozite și va contribui la sistemul de asigurări sociale și de sănătate"a precizat Adriana Ţicău.
Intervenția eurodeputatei a avut loc în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg, în cadrul dezbaterii privind "Libera circulație a lucrătorilor - restricții temporare care afectează cetățenii români și bulgari pe piața forței de muncă din Uniunea Europeană".

 

Autor Mihai Vintilă 09 Septembrie 2010, 00:00 Politica
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate