Boc: Salariile bugetarilor vor fi recuperate cel mai probabil în două tranşe pe parcursul lui 2012

De AmosNews 26 Mai 2011, 23:14 Politica
Salariile bugetarilor vor fi recuperate în integralitate la valoarea din iunie 2010, înainte de reducerea cu 25%, cel mai probabil în două tranşe pe parcursul anului 2012, cu condiţia susţinerii creşterii economice de 1,5-2% în 2011 şi 3,5-4% anul viitor, precum şi a evitării "derapajelor populiste", a declarat premierul Emil Boc, la Realitatea TV.

"Ar fi de dorit să fie totul într-o singură tranşă. În două tranşe este posibil, într-una singură aş vrea să avem datele posibile", a spus şeful Guvernului, arătând că este posibil ca prima tranşă a acestei măriri a salariilor să fie acordată din ianuarie 2012.

El a subliniat că obţinerea creşterii economice prognozate de 1,5% - 2% pentru anul acesta şi 3,5% - 4% va permite calcularea exactă a măririlor de salarii. "Vreau să fiu direct şi sincer cu românii: nu se pot face promisiuni fără acoperire", a spus primul-ministru, adăugând ironic că şi el şi-ar dori să fie ca premierul Călin Popescu Tăriceanu în 2007 şi 2008, când s-au mărit salariile şi pensiile fără o corelare cu rezultatele economiei, greşeală indicată în prezent inclusiv de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

În privinţa pensiilor, premierul Boc a precizat că acestea vor fi majorate de la 1 ianuarie 2012 cu rata inflaţiei 100% plus 50% din creşterea valorii salariului mediu brut pe economie. De asemenea, el a precizat că majorarea pensiilor acordată de la începutul anului pentru grupele I şi II de muncă s-a acordat numai acelor beneficiari care s-au pensionat până în aprilie 2001, iar ceilalţi trebuie să aştepte anul viitor.

Întrebat dacă aceste măriri vor fi acordate înaintea alegerilor locale, şeful Guvernului a spus că aceste majorări ale salariilor şi pensiilor "nu se vor corela cu mecanismul electoral".

Potrivit acordului cu Fondul Monetar Internaţional, în anul 2011 fondul de salarii în sectorul bugetar este stabilit la 39 de miliarde de lei, iar pentru încadrarea în această sumă Executivul avea fixată o ţintă de 1,290 milioane de bugetari cu care să intre în anul 2011.

 

Autor AmosNews 26 Mai 2011, 23:14 Politica
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii