Boc a inaugurat 12 kilometri de autostrada !!!

De AGERPRES 13 Noiembrie 2010, 20:49 Politica
Noua bucată de autostradă are practic zece kilometri, ceilalţi doi reprezentând bretelele care fac legătura cu drumul naţional care leagă Câmpia Turzii de Târgu Mureş. Noul tronson se leagă printr-un nod de cel dat în folosinţă anul trecut, de 1 decembrie, la Turda, printr-un nod. În acest moment, sunt terminaţi şi utilizabili 52 de kilometri din A3, între Câmpia Turzii şi localitatea clujeană Gilău, aflată la 11 kilometri de Cluj-Napoca.

Cei 52 de kilometri, care funcţionează în acest moment ca un fel de centură de ocolire a municipiului Cluj-Napoca cu profil de autostradă, scurtează de aproximativ patru ori timpul necesar, în urmă cu un an, de parcurgere a distanţei de la Gilău la Câmpia Turzii, care era de aproximativ două ore.

Potrivit calculelor Bechtel, 9.000 de autovehicule trec zilnic pe această bucată din A3, ocolind astfel Cluj-Napoca, iar de sâmbătă vor putea evita şi centrele oraşelor Turda şi Câmpia Turzii, unde se pierdea mult timp la semafoare, mai ales în perioadele aglomerate.

În ceea ce priveşte continuarea lucrărilor, premierul a declarat sâmbătă că nu poate spune în ce direcţie şi în ce ritm se vor continua lucrările la Autostrada Transilvania anul viitor, dar că se vor analiza, în continuare, toate soluţiile de finanţare.

'Bugetul este în momentul de faţă în pregătire şi căutăm soluţii de finanţare a proiectului Bechtel, vom ajunge, sper, la o formulă, în funcţie de resursele bugetare pe care le vom avea la dispoziţie. Sunt mai multe secţiuni în analiză. (...) Coridorul 4 este extrem de important în ceea ce priveşte folosirea banilor europeni, iar autostrada Transilvania în ceea ce priveşte banii de la bugetul de stat', a spus Emil Boc.

La rândul său, ministrul Transporturilor, a spus că peste două săptămâni se vor face toate calculele şi se vor analiza toate costurile pe care le-a avut Bechtel cu aceste lucrări.

'De comun acord cu întreg cabinetul, am decis ca sumele alocate pentru Bechtel să fie în funcţie de bugetul disponibil pentru că prioritatea zero este atragerea celor 5,6 miliarde de euro pentru infrastructură rutieră terestră şi navală', a spus Anca Boagiu.

Potrivit informaţiilor oferite de Bechtel, pentru tronsonul către Zalău, care se continuă apoi către graniţă (Borş), costurile cu lucrările de expropriere ar fi de 19,3 milioane de euro, iar pentru tronsonul care ar continua către Târgu Mureş, spre Braşov, ar fi de 16,7 milioane de euro.

Premierul a parcurs cei 52 de kilometri într-o Dacie Duster, iar la finalul drumului s-a declarat mulţumit de calitatea lui.

La eveniment au participat pe lângă cei doi membri ai Guvernului şi ambasadorul SUA, Mark Gittenstein, ambasadorul Turciei, Ayse Sinirioglu (n. red - la construirea autostrăzii lucrează şi firma turcească Enka, care formează cu Bechtel un joint-venture), dar şi directorul Bechtel România, Mike Swinford.

Anul acesta o parte din lucrările la autostradă s-au desfăşurat şi la Suplacu de Barcău (Bihor).

Întreaga autostradă Transilvania va avea 415 kilometri, iar termenul iniţial de finalizare era 2012. Lucrările la A3 au început în vara anului 2006, cu tronsonul 2B Gilău-Turda.

 

Autor AGERPRES 13 Noiembrie 2010, 20:49 Politica
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate