A fost elaborat Ghidul mandatarului financiar pentru alegerile locale

De AGERPRES 09 Aprilie 2012, 17:22 Politica
Autoritatea Electorala Permanenta a elaborat Ghidul mandatarului financiar pentru alegerile locale din 10 iunie 2012, conceput ca un instrument de lucru pentru mandatarii financiari, în special, dar si ca mijloc de informare pentru persoanele interesate de reglementarile legale referitoare la finantarea partidelor politice si a campaniilor electorale.

Potrivit unui comunicat de presa al institutiei, primul capitol ofera detalii destinate obligatiilor mandatarului financiar despre modul cum se face declararea si înregistrarea mandatarului, atributiile acestuia si efectuarea de donatii.

Al doilea capitol înregistreaza obligatiile partidelor politice din perspectiva activitatii mandatarului financiar, cu referire speciala la materialele de campanie, limitele maxime ale cheltuielilor, interzicerea folosirii resurselor publice, iar capitolul al treilea cuprinde plafoanele de cheltuieli.

Cel de-al patrulea capitol trece în revista reglementarile legale cu privire la finantarea campaniei electorale.

Ghidul poate fi consultat pe site-ul AEP în spatiul destinat alegerilor locale, la capitolul materiale si informatii utile.

Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) a pus din 20 martie la dispozitia tuturor partidelor politice, aliantelor politice, aliantelor electorale, organizatiilor cetatenilor români apartinând minoritatilor nationale si candidatilor independenti si formularul-model pentru declararea si înregistrarea mandatarilor financiari.

Potrivit Legii nr. 334/2006 privind finantarea activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale, calitatea de mandatar financiar se dobândeste numai dupa înregistrarea sa oficiala la Autoritatea Electorala Permanenta.

AEP informeaza ca înregistrarea mandatarului financiar se realizeaza în intervalul dintre momentul aducerii la cunostinta publica a datei alegerilor si începerea campaniei electorale, facându-se publica în presa sau pe pagina de internet a partidului.

Mandatarul financiar organizeaza evidenta veniturilor primite pentru campania electorala, a transferurilor altor fonduri provenite din veniturile obtinute în afara perioadei electorale si a cheltuielilor efectuate pentru campania electorala, verifica legalitatea operatiunilor financiare efectuate în campania electorala, respectarea prevederilor privind donatiile înregistrate în perioada dintre aducerea la cunostinta a datei alegerilor si finalizarea campaniei electorale si înainteaza AEP raportul privind respectarea conditiilor legale privind finantarea partidelor politice pe perioada campaniei electorale.

Formularul-model poate fi accesat si pe site-ul AEP.


 

Autor AGERPRES 09 Aprilie 2012, 17:22 Politica
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate