Cătălin Cristache, deputat PMP: Am inițiat o lege pentru realizarea Autostrăzii Estului, Galați – Brăila – Buzău – Ploiești. Va deservi peste 2 milioane de români și va genera 50.000 de locuri de muncă.

De Frimu Ghinea 27 Septembrie 2018, 08:37 Politica

La inițiativa deputatului Cătălin Cristache, Partidul Mișcarea Populară a depus în Parlament un proiect legislativ privind realizarea unui important obiectiv de investiții: Autostrada Estului, care va străbate județele Galați, Brăila, Buzău și Prahova. Odată realizată, autostrada are potențialul de a deservi peste 2 milioane de români și ar ajuta zona de sud-est a țării, aflată într-un proces avansat de dezindustrializare, sărăcire și depopulare.

„Efectele realizării acestui proiect de infrastructură ar fi colosale atât în plan economico – social, cât și din perspectivă strategică în garantarea securității naționale. Estimarea mea este că ar putea genera peste 50.000 de locuri de muncă, o creștere a PIB-ului zonei cu aproape 20% în primii 5 ani de funcționare a autostrăzii, un avans considerabil al nivelului de trai al populației și posibile investiții industriale de câteva sute de milioane de euro. Mai mult, având în vedere potențialul navigabil al Dunării, am avea în sfârșit o infrastructură capabilă să lege fluviul care străbate România de sistemul de autostrăzi, oferind perspective uriașe privind comerțul”, și-a argumentat deputatul Cătălin Cristache demersul legislativ.

În plus, PMP vede în acest proiect de infrastructură o posibilă cale de legătură extrem de importantă și cu Republica Moldova, o autostradă până la graniță fiind un semnal important în planul politicii externe, mai ales în anul Centenarului.

Autostrada Galați – Brăila – Buzău – Ploiești este un proiect absolut necesar și recunoscut ca atare și la nivel guvernamental. De altfel, Guvernul României a recunoscut în mai multe rânduri că aceasta trebuie să fie o investiție prioritară. Astfel, Master Planul General de Transport al României prevede construirea de drumuri expres care să conecteze orașele Galați, Brăila, Buzău și Ploiești, urmând a fi implementat în orizontul de timp 2030. Acesta nu face altceva decât să modifice în totalitate un alt obiectiv stabilit într-un document strategic anterior – Strategia de dezvoltare a rețelei de drumuri și autostrăzi din România care prevedea construirea unei autostrăzi între aceste orașe, urmând a fi implementată în orizontul de timp 2018.

„Pe această cale, fac un apel către toți colegii parlamentari, indiferent de culoarea politică, să susțină acest proiect legislativ absolut vital pentru zona de sud–est a României, dând astfel o șansă uriașă județelor Galați, Brăila și Buzău. Dacă reușim să trecem proiectul prin comisii anul acesta și apoi prin plen, el poate fi prins la finanțare începând cu 2019 și realizat în următorii patru ani”, a afirmat deputatul Cătălin Cristache, președinte al PMP Galați.

PMP consideră că partea de sud–est a României a fost, timp de aproape 30 de ani, văduvită de proiecte de infrastructură importante. Efectele sunt aproape catastrofale pentru zona Galați – Brăila: investiții puține, dezindustrializare, nivel al sărăciei în creștere, șomaj galopant, depopulare masivă prin emigrație. Deși cândva aici erau concentrate elemente cheie ale industriei românești, zona de sud–est a României se transformă, tot mai mult, într-un pol al sărăciei și al deznădejdii pentru oamenii care locuiesc aici. Proiectul Autostrăzii Estului, Galați – Brăila – Buzău – Ploiești, este o șansă unică pentru dezvoltarea economică a zonei de sud-est a României și ar fi o reparație istorică necesară având în vedere deceniile de neglijență administrativă și de lipsă de soluții.

Autostrada ar urma să fie finanțată de la Bugetul de stat, prin Ministerul Transporturilor, având ca termen de finalizare patru ani de la aprobarea proiectului in Parlament.

 

 

 

Autor Frimu Ghinea 27 Septembrie 2018, 08:37 Politica
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii