Expozitie temporara de arheologie interactiva si exploratorie Sultana-Malu Roșu la MNIR

De A.Frangu 09 Mai 2015, 08:23 Oferte

expozitie MNIRMarți, 12 mai 2015, începând cu ora 17.00,  în Holul Central al Muzeului Național de Istorie a României din Calea Victoriei nr.12, sector 3, București, are loc vernisajul expozitiei temporare de arheologie interactivă și exploratorie intitulată ”Radiografia unei lumi dispărute. Privind înapoi spre trecut: Sultana-Malu Roșu, o așezare preistorică de acum 6 000 de ani”.

Expozitia este organizata de Muzeul Național de Istorie a României, sub patronajul Ministerului Culturii, în colaborare cu Muzeul Dunării de Jos - Călărași, Muzeul Județean 'Teohari Antonescu' - Giurgiu, Muzeul Civilizației Gumelnița - Oltenița, Institutul de Arheologie 'Vasile Pârvan' - București, Muzeul de Istorie Naturală 'Grigore Antipa' - București, Muzeul Municipiului București și Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din București.  

Expoziția va fi deschisă în perioada 13 mai - 31 decembrie 2015, si poate fi vizitată de miercuri până duminică în intervalul orar 10.00 - 18.00 (orar de vară), respectiv 9.00 - 17.00 (orar de iarnă).

”Expoziția dezvăluie publicului, istoricul unuia dintre cele mai cunoscute situri preistorice din România. Situl se află pe Valea Mostiștei, fiind prima așezare de tip tell cercetată în mod științific încă din anul 1923.

Descoperirile excepționale realizate de-a lungul timpului pe acest sit, de către arheologii muzeului precum și rezultatele proiectului Arhitectură & Arheologie Experimentală (2010-2014) vor fi integrate în această expoziție, sub forma unei radiografii asupra trecutului, asupra comunităților umane de acum 6000 de ani și a modului de viața de atunci.

Întreaga expoziție se bazează pe interacțiunea dintre poveste, spațiu vizual și oameni permițând vizitatorului să călătorească în trecut printr-o experiență multisenzorială, pentru a afla și a înțelege modul de viață, ritualurile și obiceiurile populațiilor preistorice  de acum 6000 de ani.

Proiectul expozițional este structurat pe trei paliere:

- Istoriografic (biografic) - care prezintă istoricul șantierului arheologic de la Sultana-Malu Roșu, dar și a oamenilor care au făcut descoperiri, autorii acelor fapte 'necunoscute';

- Arheologic pluri - și interdisciplinar - care ilustrează descoperirile arheologice excepționale realizate de-a lungul timpului în situl de la Sultana: locuințe, morminte, podoabe, vase și unelte specifice comunităților preistorice ce le-au utilizat;

- Experimental - în care sunt prezentate câteva dintre rezultatele proiectului Arhitectură&Arheologie Experimentală (2010-2014)” - comunicat MNIR

 

Autor A.Frangu 09 Mai 2015, 08:23 Oferte
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii