Expoziţia „CORNELIU BABA - Desemnurile unui pictor”, deschisa la Muzeul National de Arta al României, se prelungeşte pâna pe 31 martie 2015

De A.Frangu 10 Martie 2015, 15:22 Oferte

Expoziţia ”CORNELIU BABA. Desemnurile unui pictor” se prelungeste pâna pe data de 31 martie 2015, anunta Muzeul National de Arta al României. Expozitia este deschisa la Muzeul Naţional de Artă al României, Muzeul Colecţiilor de Artă, Corp C. Ultimele doua vizite cu ghidaj gratuit se vor desfasura astfel:
- marţi, 24 martie 2015, ora 16.30
- sâmbătă, 29 martie 2015, ora 12.00

Dupa cum informeaza Muzeul Naţional de Artă al României, participarea se face doar pe bază de programare. Inscrierile se fac la telefon 021.314.81.19 sau prin e-mail la programari@art.museum.ro,  de luni până vineri în intervalul orar 10.00 - 16.30

La cele doua vizite cu ghidaj gratuit se plăteşte doar biletul de intrare în expoziţie, fără taxa de ghidaj obişnuită.

Tarif bilet intrare: 10 lei (preţ întreg); pensionari: 5 lei; elevi şi studenţi: 2,5 lei; acces gratuit pentru prescolari

***
Expoziţia ”CORNELIU BABA. Desemnurile unui pictor” cuprinde o sută treizeci de lucrări de grafică din colecţia soţiei artistului, Constanţa Baba, realizate în diferite tehnici (creion, tuş, baiţ, acuarelă, tempera şi pastel). Expuse în premieră, lucrările sunt reprezentative pentru creaţia unuia dintre cei mai importanţi pictori români moderni. „Astă seară am făcut două desemnuri după model. Mai multe, multe de tot trebuiesc, mâna să nu se odihnească niciodată.” (Corneliu Baba)

Expoziţia este structurată în jurul unor teme recurente în arta lui Corneliu Baba, dintre care se remarcă seriile de portrete ale unor personalităţi de seamă din cultura românească (Mihail Sadoveanu, 1951 şi Tudor Arghezi, 1960), ale soţiei sale (Soţia artistului, 1957) şi autoportretele artistului (Autoportret, 1984).

Complexitatea psihologică a personajelor, care transpare dincolo de marginile desenului, este o dovadă a faptului că autorul a fost un subtil cunoscător al sufletului uman, un maestru al genului. Maniera de realizare a portretelor este asemănătoare tablourilor lui Rembrandt, prin folosirea frecventă a clarobscurului şi a compoziţiilor somptuoase (Pieta, 1983 şi Pieta-studiu pentru Golgota, 1982).

Corneliu Baba (1906 - 1997) a urmat cursurile Facultăţii de Litere şi Filosofie din Bucureşti şi ale Academiei de Arte Frumoase din Iaşi, avându-l drept profesor pe Nicolae Tonitza. Ulterior, a îmbrăţişat o bogată cariera academică la catedra de pictură din cadrul Institutului de Arte Plastice ,,Nicolae Grigorescu” din Bucureşti, unde a format multe generaţii de artişti.

Această expoziţie de grafică vine în completarea Colecţiei C. Baba, inclusă în expunerea permanentă a Muzeului Colecţiilor de Artă, care cuprinde lucrări de pictură, dar şi obiecte personale ale artistului.
Muzeul Naţional de Artă al României

 

Autor A.Frangu 10 Martie 2015, 15:22 Oferte
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii