Emisiune de mărci poştale Sfintele Paşti 2015

De Redactia 17 Martie 2015, 07:51 Oferte

marci poostale Sfintele Pasti 2015Sărbătoarea Paştelui, cea mai mare sărbătoare creştină şi, totodată, cea mai mare sărbătoare a sufletului omenesc, semnifică trecerea de la moarte la viaţă, de la cele pământeşti la cele cereşti, momentele celebrării fiind cu totul speciale - frumuseţea cântărilor, veşmintele preoţilor, bisericile înţesate de credincioşi cu lumânări aprinse exprimând astfel bucuria şi lumina celor ce vestesc şi a celor ce adeveresc: Hristos a înviat! Adevărat a înviat!

În apropierea acestei mari sărbători, Romfilatelia marchează pe timbrele româneşti două momente semnificative din viaţa lui Iisus Hristos – Răstignirea şi Învierea, dedicând tuturor credincioşilor emisiunea de mărci poştale Sfintele Paşti 2015.

Cele două mărci poştale ale emisiunii propun un popas în Ardeal, la Nicula, în inima Transilvaniei, într-unul dintre cele mai vechi aşezăminte monahale, important centru de spiritualitate şi cultură, cunoscut atât pentru pelerinajele la Icoana făcătoare de minuni, cât şi pentru pictura icoanelor pe sticlă.

Pe timbrul emisiunii cu valoarea nominală de 1,00 leu este ilustrată tema jertfei lui Hristos, mai precis imaginea iconografică a Maicii îndurerate, în maniera specifică centrului de pictură Lancrăm, Sebeş. Icoana datează de la mijlocul secolului al XIX-lea şi se află în patrimoniul Mănăstirii Nicula.

Pe timbrul coliţei emisiunii cu valoarea nominală de 9,10 lei este reprodusă icoana Învierea lui Iisus, pictată în centrul de la Nicula, în prima jumătate a secolului al XIX-lea şi aparţinând acum Muzeului Etnografic al Transilvaniei. Pe manşeta coliţei regăsim o altă reprezentare iconografică a centrului de pictură Lancrăm-Sebeş, Icoana Răstignirii, care datează de la mijlocul secolului al XIX-lea şi se află în prezent în Colecţia Mănăstirii Nicula.

Icoanele ilustrate pe timbrul şi coliţa emisiunii sunt reprezentări compoziţionale deosebit de valoroase, a căror semnificaţie transcende bariera timpului şi spaţiului, şi a căror alcătuire artistică accentuează caracterul tainic al Sărbătorii Paştelui. Produsele speciale ale emisiunii, realizate într-o manieră grafică şi artistică originală, vin să întregească viziunea filatelică asupra acestei mari sărbători.

Albumul filatelic este realizat într-un tiraj limitat de 411 exemplare şi este echipat cu blocul special de două timbre al emisiunii şi plicul „prima zi” având ştampila „prima zi” imprimată cu folio aur. Ambele produse sunt numerotate de la 001 la 411.

Produsul filatelic (timbru de argint aurit) este un produs exclusiv, concept Romfilatelia, realizat într-un tiraj limitat de 365 de exemplare. Timbrul din argint aurit, replică a mărcii poştale de 1,00 leu, este însoţit de carnetul filatelic care conţine blocul de timbre „serie complet㔠al emisiunii, element realizat în premieră filatelică şi numerotat de la 001 la 365.

Emisiunea este completată de un plic prima zi şi două întreguri poştale, iar ca forme de machetare au fost folosite coala de 28 timbre, minicoala de 8 timbre + 1 vinietă, minicoala de 4 timbre (2 modele), coliţa dantelată şi două blocuri speciale – blocul de 2 timbre (în album filatelic) şi blocul special „serie completă”, regăsit în produsul filatelic.

Începând cu ziua de joi, 12 martie 2015, emisiunea de mărci poştale Sfintele Paşti 2015 va putea fi achiziţionată de la toate magazinele Romfilatelia din Bucureşti şi din ţară.

Romfilatelia mulţumeşte Înalt Preasfinţiei Sale Andrei Andreicuţ, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolit al Clujului, Maramureşului şi Sălajului, Arhimandritului Nicolae Moldovan, Stareţ al Mănăstirii Nicula, judeţul Cluj, domnului Tudor-Alexandru Sălăgean, managerul Muzeului Etnografic al Transilvaniei şi domnului Ioan Teglaş, fotograf, pentru sprijinul documentar acordat la realizarea acestei emisiuni de mărci poştale.

De asemenea, Romfilatelia mulţumeşte Părintelui Siluan Timbuş pentru textul documentar oferit în materializarea acestui proiect filatelic.

 

Autor Redactia 17 Martie 2015, 07:51 Oferte
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii