Nicu Alifantis

De Redactia 29 Noiembrie 2010, 20:15 Brăileni
Nicu Alifantis, născut la 31 mai 1954, la Brăila din părinţi greco-macedonieni, face studii muzicale particulare şi debutează scenic în 1973. Este angajat în 1975 la Teatrul Maria Filotti din Braila şi devine destul de cunoscut şi iubit de public pentru ca în 1976 Electrecord-ul să-i editeze primul single, Cântec de noapte. În acelaşi an se înscrie în ATM.

După armată devine membru al Cenaclului Flacăra, condus de poetul Adrian Paunescu, şi participă la majoritatea "întâmplărilor artistice", melodii ale sale figurând pe compilaţiile Folk 1 şi 2 apărute la Electrecord în 1977 şi, respectiv, în 1978. În 1983, la apariţia casetei de discuri care marca 10 ani de activitate a cenaclului, Nicu Alifantis este cel mai bine reprezentat cantautor de pe acest album.

Între 1973 - 2002 a susţinut 4036 concerte.

În 1995 fondează grupul Alifantis & ZAN, ca trupă de studio pentru albumul său "Voiaj". În 1996, după înregistrarea albumului Alifantis "Nichita", ZAN devine o trupă de proiecte din care mai fac parte: Virgil Popescu (chitară bass, voce), Sorin Voinea (keyboars, voce), Răzvan Mirică (chitare el. ac., sitar, mandolină, voce), Relu Bitulescu (tobe).

În aprilie 1999 înfiinţează Fundaţia Nicu Alifantis cu scopul de a promova "proiecte artistice în care valoarea, forţa şi autenticitatea vor fi primordiale".

Despre Nicu Alifantis, Emil Brumaru scria:

"Nicu Alifantis ne scrie cu sufletul pe cîntecul vieţii fiecăruia din noi cuvintele-i simple, afectuoase, dulci-amare, lăsîndu-ne destrămaţi o clipă, reînviindu-ne apoi, mai bucuroşi, mai teferi, întru poezia-i caldă. În inima mea, toată blîndeţea-l simte poet de cînd lumea şi-s fericit să o spun şi altora. Şi s-o repet pînă la îngeri!"

Membru
    * ADA - UCMR (1973)
    * ATM (1976 - 1990)
    * Uniter (1990 >)
    * UNIMA (1991 >)
    * SADCO (1996 - 2003) - preşedinte al SADCO (2000 - 2003)
    * CREDIDAM (2003 >)
    * UPFR (2003 >)

Angajat
    * Teatrul Maria Filotti Brăila (1975)
    * Teatrul Mic Bucureşti (1979 - 1990)
    * Teatrul Excelsior Bucureşti (1990 - 2002)
    * Teatrul Toma Caragiu Ploieşti (2002 >)

Debut
    * componistic în 1972 ("Furtuna" de Ostrovski, Teatrul Maria Filotti Brăila)
    * scenic în 1973 (emisiunea TVR, Tele Top)
    * discografic în 1976 (single "Cîntec de noapte", Electrecord)

Discografie
    * Cântec de noapte (1976)
    * După melci (1979)
    * Nicu Alifantis (1984)
    * Mitică Popescu (1984)
    * Piaţa Romană nr. 9 (1988)
    * Risipitorul de iubire (1990)
    * Decembrie (1992)
    * Ia toji baladist (1993)
    * Voiaj (1995)
    * Nichita (1996)
    * Nicu Alifantis 25 (1999)
    * Cadavrul viu (2001)
    * Neuitatele femei (2002)
    * Şah Mat (2004)
    * Simphonicu (2006)

Compilaţii
    * Folk (1977)
    * Folk (1978)
    * Nicu Alifantis, Florian Pittiş (1980)
    * Cenaclul Flacăra Live (1983)
    * Anda Călugăreanu (1987)
    * Şlagăre, şlagăre (1988)
    * Easteuropeanian Music (1991)
    * Galele Tele 7 ABC (1995)
    * Restituiri folk (1995)
    * Colinde (1998)
    * Ştiu că exist (1998)
    * Pentru tine iubito, iubitule (1999)
    * De dragoste (1999)
    * Cu fulgi cu tot (1999)
    * Stele de zăpadă (2000)
    * Vin colindătorii (2002)
    * Epoca de Aur Club A (2003)

Volume
    * "Scrisori nedesfăcute alăturîndu-li-se 2 epistole de Emil Brumaru şi Laurenţiu Ulici"

Premii
    * Premiul UNITER pentru muzică de teatru (1991)
    * Premiul pentru muzica de scenă de la spectacolul "Ubu Rex" cu scene din "Macbeth" (1991)
    * Premiul pentru muzică de teatru Constanţa (1995)
    * Premiul pentru muzica de scenă de la spectacolul "Cadavrul viu" (2002)


sursa : Wikipedia.org

 

Autor Redactia 29 Noiembrie 2010, 20:15 Brăileni
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate