Mazarea

De Redactia 20 Octombrie 2011, 20:51 Naturiste
Mazarea este o planta alimentara si furajera pe care o stim cu totii, ce agreaza zilele mohorâte de toamna si iarna, fiind originara din nord-vestul Indiei. Boabele sale verzi, dulci si suculente i-au atras din timpuri stravechi pe oameni, sustin arheologii care au în vedere marturii din anul 4800 i. Hr.

Astazi, se cultiva pe arii extinse în zonele temperate sau cu climat semiarid si se comercializeaza în întreaga lume. Cunoasteti imaginea clasica a astronautului care poarta cu tine în spatiu conserve de mazare? Desigur, în spatele glumei se ascund remarcabile proprietati si o valoare nutritiva exceptionala.  În primul rând trebuie sa precizam valoarea energetica a mazarei, 354kcal/100g, care însemna destul de mult. De asemenea trebuie spus ca mazarea este un aliment usor digerabil (mazarea verde) ce înlesneste evacuarea intestinala. Constituentii sai principali sunt: protidele, hidratii de carbon, lipidele, sarurile, în special de potasiu, fosforul, fierul, sodiul, vitamina C, vitamina A, vitamina B1 si vitamina B2.

Mazarea are un continut relativ scazut de calorii comparativ cu fastine colesterol. Studiile au aratat ca toate fructele si legumele care contin fitosteroli, printre care si mazarea, participa activ la scaderea nivelului de colesterol din corp. Raportându-ne la aceeasi cantitate standard de 100 grame, mai putem spune ca mazarea asigura 67 % din necesarul de vitamina C. Legumele care au acest constituent ajuta organismul sa-ti dezvolte capacitatea de aparare împotriva agentilor infectiosi si a radicalilor liberi.

Boabele proaspete sunt o sursa excelenta de acid folic, o alta substanta de care avem nevoie pentru a fi sanatosi. 100 grame de mazare verde asigura unui adult 16 % din necesarul zilnic de folati. Mazarea este o planta cu un ritm anual de crestere accelerat. Se dezvolta bine în sol nisipos, bine drenat, cu umiditate adecvata si în conditii meteorologice specifice.


 

Autor Redactia 20 Octombrie 2011, 20:51 Naturiste
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate