Super teapa la Braila - 3140 de lei data printr-un fals concurs telefonic

De IPJ Braila 09 Septembrie 2011, 21:36 Monitorul
Poliţiştii de la Biroul de Investigaţii Criminale din cadrul Poliţiei Municipiului Brăila efectuează cercetări pentru depistarea autorul unei infracţiuni de înşelăciune prin telefon.Victima a fost apelată pe telefonul mobil de la un număr de telefon privat de către o persoană care s-a recomandat operator unei companii de telefonie mobilă, fiind anunţată că a câştigat suma de 10.000 euro la un concurs.

Falsul operator i-a cerut victimei să cumpere câteva cartele, să trimită codurile de reîncărcare la un anumit număr de telefon şi suma de 2.600 de lei de la un oficiu poştal din Bucureşti pe un anumit nume.

Efectuând verificările necesare, poliţiştii au stabilit că nu există nicio persoană înregistrată cu numele respectiv şi că victima a fost escrocată.

Poliţiştii atrag atenţia celor care primesc astfel de apeluri telefonice să manifeste prudenţă şi, în situaţii asemănătoare, este obligatoriu să verifice dacă ceea ce li se comunică este adevărat, prin informarea la un centru specializat al companiei de telefonie mobilă, sau pot solicita date prin serviciile de informaţii clienţi de la operator.

Fiecare cetăţean trebuie să ştie că, în general, pentru a câştiga un premiu, presupune participarea voluntară la un concurs sau competiţie. Chiar dacă participantul nu trebuie să treacă anumite probe speciale, este necesară cel puţin înscrierea voluntară. Este vorba despre acceptul clar de a participa la un concurs al cărui regulament trebuie obligatoriu cunoscut de către participant. Pentru simplu fapt că sunt abonaţi sau doar folosesc serviciile, de orice tip ar fi acestea, ale unui furnizor, nu înseamnă că pot fi câştigătorii vreunui premiu. „Câştigătorul” trebuie să înţeleagă faptul că nu va primi niciodată un premiu numai pentru că există în baza de date a unui furnizor de servicii, că orice concurs este mediatizat, şi că este obligatorie existenţa unui regulament de desfăşurare, accesibil tuturor celor care doresc să-l consulte.

Banii şi premiile nu vin niciodată din senin, când nici nu te aştepţi. Din păcate, naivitatea şi lipsa de informare a unora dintre cetăţeni sunt speculate cu mare abilitate de cei care aleg să obţină bani cu orice preţ. Infractorii profită de superficialitatea celor care cred că au fost binecuvântaţi de soartă şi au câştigat marele premiu la un concurs la care nu au participat niciodată.

Mai mult decât atât, dacă mai achită şi anumite taxe anterior ridicării unui premiu imaginar, nu poate fi vorba decât de o imensă lipsă de informare şi de un comportament lipsit de responsabilitate. Aceste conduite vor fi permanent speculate de infractorii care vor găsi întotdeauna victime în rândul acestor persoane, fără să depună prea multe eforturi.

 

Autor IPJ Braila 09 Septembrie 2011, 21:36 Monitorul
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate