Saptamana dialogului politistilor braileni cu elevii

De A.Frangu 17 Noiembrie 2013, 20:15 Monitorul
Poliţiştii braileni din cadrul Biroului Proximitate, compartimentului Analiza şi Prevenirea Criminalităţii şi Serviciului Rutier, pe parcursul saptamanii trecute, au avut intalniri cu elevi ai claselor primare, gimnaziale, cât şi liceeni din Braila, mesajele transmise de către poliţişti fiind adaptate fiecărei categorii de vârstă.

Politistii i-au învăţat pe elevi cum să se comporte pentru a nu fi implicaţi în fapte antisociale, în calitate de autori sau victime. Activităţile poliţiştilor s-au înscris în Planul teritorial comun de acţiune pentru creşterea gradului de siguranţă a elevilor şi a personalului didactic şi prevenirea delincvenţei juvenile în incinta şi în zonele adiacente unităţilor de învăţământ preuniversitar.
 
Astfel, întâlnirea poliţiştilor cu elevii claselor pregătitoare şi primare de la Şcolile Gimnaziale „Aurel Vlaicu” şi „Alexandru Ioan Cuza” a avut drept scop familiarizarea acestora cu marcajele şi semnele rutiere pe care trebuie să le cunoască pentru a circula în siguranţă pe drumurile publice, în deplasarea lor de acasă la şcoală.

Fiind la vârsta la care înţelegerea unui mesaj este favorizată de transmiterea lui şi pe cale vizuală, poliţiştii le-au prezentat elevilor cum arată o trecere de pietoni, un indicator, respectiv un semafor pentru pietoni, şi care sunt regulile pe care trebuie să le respecte atunci când le întâlnesc.

De asemenea, copiii au vizionat filme şi spoturi cu mesaj adaptat tematicii abordate, precum: „Drumul colorat”, „Semaforul”, „Dacă ei pot, toată lumea poate. Traversaţi prin locurile marcate”.
   
În cazul elevilor de clasa a VIII-a de la Şcoala Gimnazială „Mihai Viteazul” şi a celor din clasa a XI-a de la Liceul Teoretic „Panait Cerna”, care au ajuns la vârsta la care ar putea răspunde penal, mesajul poliţiştilor a cuprins informaţii precum semnificaţia noţiunilor de infracţiune, contravenţie, răspundere penală, cazier judiciar, măsuri educative şi pedepse aplicabile minorilor.

Întâlnirile au avut caracter interactiv, iar elevii au putut învăţa despre situaţiile în care pot deveni victime sau autori ai unor infracţiuni şi cum trebuie să procedeze pentru a preveni astfel de situaţii.
  
Activitatea preventivă desfăşurată la Colegiul Naţional „Ana Aslan” s-a înscris în Campania de prevenire a traficului de persoane „Nepăsarea ne face complici”, derulată la nivel naţional, de către Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane, împreună cu partenerii locali, în perioada octombrie-decembrie 2013.
   
Poliţiştii de proximitate, împreună cu reprezentantul Centrului Regional Galaţi al Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane, le-au explicat adolescenţilor ce presupune traficul de persoane, sub ce forme se poate manifesta, cine poate fi victimă şi le-au oferit sfaturi pentru evitarea pericolului de a fi traficaţi.
  
O atenţie deosebită a fost acordată informării elevelor cu privire la modalităţile prin care tinerele fete sunt ademenite în reţele de prostituţie, cum procedează persoanele care se ocupă de racolare şi care sunt etapele prin care o persoană devine victimă a traficului de fiinţe umane. Adolescentele prezente la întâlnire au înţeles că mirajul câştigurilor materiale obţinute rapid şi fără mari eforturi poate deveni un adevărat coşmar şi au identificat o serie de factori de risc care pot conduce la transformarea lor în victime ale traficului de fiinţe umane.
  
De vizita poliţiştilor au beneficiat şi elevii claselor a VIII-a de la Liceul cu Program Sportiv. Scopul întâlnirii a fost acela de a-i face pe copii să conştientizeze importanţa normelor rutiere şi riscurile la care se expun în cazul  nerespectării acestora. Profesori au fost, de această dată, poliţiştii rutieri, care au abordat teme precum regulile pe care copiii trebuie să le respecte în calitate de pietoni sau pasageri în autovehicule, dar şi locurile unde se pot juca şi cele în care le este permis să se plimbe cu bicicletele sau rolele.
 
Activităţile preventive dedicate elevilor vor continua şi în perioada următoare, având în vedere faptul că aceştia pot deveni uşor victime, dar şi autori ai  infracţiunilor, din cauza particularităţilor psihocomportamentale şi de vârstă specifice.


 

Autor A.Frangu 17 Noiembrie 2013, 20:15 Monitorul
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate