Reprezentarea Brailei la Conferinta Internațională privind promovarea POSDRU 2007-2013

De Redactia 09 Martie 2011, 21:44 Monitorul
In perioada 28.02.2011 – 01.03.2011 s-a desfasurat, la Rin Grand Hotel, Bucuresti, Conferinta Internațională privind promovarea POSDRU 2007-2013, în vederea accesării în parteneriat a Fondului Social European.  Organizat de catre Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (AMPOSDRU), în colaborare cu Comisia Europeană si cu sprijinul Secretariatelor Tehnice Permanente ale Pactelor Regionale pentru Ocupare si Incluziune Sociala din tara evenimentul a reunit  Reprezentanti ai Ministerului Muncii, Familie si Protectiei Sociale si ai Ministerului Afacerilor Externe, Reprezentanti ai structurilor parteneriale din statele membre UE, Membri ai Pactelor Teritoriale pentru Ocupare si Incluziune Sociala, Membri ai Parteneriatelor Judetene, Delegati ai  Secretariatelor Tehnice Permanente ale Pactelor Teritoriale.

Conferinta de deschidere
Philippe Hatt, din partea Comisiei Europene, Sef unitate pentru Romania, Bulgaria si Malta si Sylvian Giguere, din partea Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), responsabil Program Leed, au facut apel catre participanti sa implice activ autoritatile locale si regionale in sustinerea si aplicarea politicilor economice si sociale europene, sa stimuleze  realizarea unei strategii integrate in domeniul resurselor umane, menita sa asigure revigorarea fiecarei regiuni.
Directorul AM POSDRU, Anca Cristina Zevedei a vorbit despre stadiul absorbtiei fondurilor europene pentru dezvoltarea resurselor umane in Romania, subliniind ca anul 2010 a fost anul relansarii POSDRU, apreciind ca se simte nevoia unei strategii comune tuturor factorilor regionali si locali in acest domeniu.

Prezentarea in plen a Raportului Leed a OCDE referitor la organizarea guvernarii locale cu privire la politicile ocuparii fortei de munca în Romania.

Prezentarea parteneriatelor - instrumente eficiente de elaborare a politicilor - Jose Manuel Henriques, reprezentant al Universitatii ISCTE din Lisabona, Portugalia, a subliniat importanta dezvoltarii parteneriatelor ca instrumente eficiente in dezvoltarea si implementarea politicilor Uniunii Europene.

Ateliere de lucru / work-shopuri
Cele 4 ateliere de lucru au reunit reprezentanti ai structurilor parteneriale din intreaga tara si au urmarit identificarea de solutii pentru eficientizarea Parteneriatului si a facilitarii implementarii proiectelor finantate din FSE prin POSDRU.
    
In cadrul Works-hopului ”Mobilizarea si Performanta Parteneriatelor” au fost identificate avantaje dar si puncte slabe ale lucrului in parteneriat, au fost dezbatute o serie de argumente in favoarea consolidarii parteneriatelor si au fost propuse solutii pentru functionarea adecvata a acestora.
    
Work-shopul ”Cum se evidentiaza transferul experientelor de succes” a subliniat importanta transferului de know-how intre institutiile publice locale si IMM-uri, a motivarii participarii IMM-urilor la  implementarea politicilor locale vizand dezvoltarea resurselor umane si a constientizarii reprezentantilor acestora cu privire la relevanta instruirii personalului propriu in vederea cresterii competitivitatii. S-a propus orientarea atentiei catre colaborari cu institutii ce au experienta in utilizarea fondurilor de pre-aderare si care ar putea deveni agenti ai schimbarii.
    
Seminarul Realizarea sustenabilitatii a punctat necesitatea accesului actorilor interesati in dezvoltarea resurselor umane la finantari alternative pentru continuarea activitatilor demarate in cadrul proiectelor. S-au punctat propuneri pentru asigurarea sustenabilitatii structurilor parteneriale judetene si regionale.
    
In cadrul work-shopului ”Transnationalitate si munca de succes in parteneriat” s-a subliniat importanta corelarii legislatiei romanesti cu cea a tarii din care provine partenerul,  s-au discutat posibile cai pentru dezvoltarea parteneriatelor transnaționale in vederea creșterii relevanței rezultatelor acțiunilor în cadrul proiectelor cofinanțate din FSE si despre modalitatile prin care pot fi extinse bunele practici în domeniul parteneriatelor transnaționale.

Vizite regionale
In standul Regiunii Sud – Est au fost expuse materiale promotionale ale proiectelor menite sa contribuie la dezvoltarea resurselor umane in cadrul regiunii. 
Impactul pozitiv pe care l-a avut modul de reprezentare a Regiunii Sud-Est la aceasta Conferinta a fost generat de:Implicarea activa a actorilor sociali si participarea responsabila a acestora si Eficienta colaborarii intre Secretariatul Tehnic Permanent si Organismul Intermediar POSDRU

Reprezentantii Parteneriatelor Judetene din Regiunea Sud – Est au vizitat si standurile celorlalte 7 regiuni de dezvoltare, au purtat discutii cu omologii lor pe teme de interes: modalitatea de functionare a parteneriatelor, sustenabilitatea si eficientizarea actiunilor acestora, dar au deschis drumul catre noi potentiale parteneriate transnationale ca urmare a dialogului cu reprezentanti ai structurilor parteneriale din statele membre UE.

Masa rotunda  - a avut drept scop expunerea concluziile celor 4 ateliere de lucru precum si interventii ale:
Presedintelui Pactului Regional pentru Ocupare si Incluziune Sociala Regiunea Nord-Vest, Grigore POP,
Coordonatoruluil Parteneriatului Judetean Suceava, Angela Zarojanu,
Directorului Executiv al Fondului Roman de Dezvoltare Sociala, membru in Pactul Teritorial din Regiunea Sud – Est, Liliana Vasilescu,
Sefului de unitate pentru Romania, Bulgaria si Malta, Comisia Europeana, Philippe Hatt,
Reprezentantului OCDE, Andreea Rosalinde Hofer

Conferinta s-a incheiat cu alocutiunea d-nei Anca Cristina Zevedei, Director General AM POSDRU.
Conferinta a fost un bun prilej pentru schimbul de experienta, bune practici si informatii intre organizatiile nationale si transnationale implicate. 

Autor Redactia 09 Martie 2011, 21:44 Monitorul
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate