Mai e mult pana departe!

De Virgil Andronescu 22 August 2016, 09:41 Monitorul

La Chiajna, o jumătate de oră de staţionare pentru controlul civil. Olteni, altă oprire de un sfert de ceas. Concluzia: am ajuns în Teleorman! Alte 10 minute, staţionare aiurea, la Vârtoape. Cât a întârziat până acum? Mişto călătorie în Teleorman!


Călătorind cu trenul, de la Brăila la Turnu Măgurele în judeţul Teleorman, via Bucureşti, pe întregul drum priveşti cu tristeţe ruine de biserici, ruine de foste CAP-uri, ruinele fostelor canale de irigaţii, ruine de foste staţii şi halte CFR şi te apucă melancolia după vremurile de altădată. Ca şi atunci, trenurile circulă neînchipuit de lent şi astfel ai timp să vezi sate şi orăşele încremenite în acele timpuri. Câmpurile sunt presărate cu lanuri de porumb, de grâu, de floarea-soarelui ori cu cirezi de vaci, de oi sau capre care pasc miriştile galben-verzui. În gările care au mai rămas, ori domneşte pustietatea câmpului ori covieţuiesc numai ceferistul plictisit de moarte şi câţiva câini ai nimănui care dorm pe dalele sparte, înţesate de ierburi.

Satele sunt la mare depărtare de gări, călători poposiţi prin aceste locuri merg ori pe jos mulţi kilometri ori cu vreo căruţă trasă de caii obosiţi ai vreunui localnic bătrân. Până şi fântânile sunt acum seci şi dărâmate, părăsite de orice speranţa că cineva se va mai bucura de apa izvoarelor din adâncuri. Tulburătoare peisaje, iar toţi cei aflaţi în vagon folosesc telefoane mobile de ultimă generaţie, laptopuri ori tablete conectate la internet. Astfel îşi omoară plictiseala şi pierd din vedere, la propriu, frumuseţea şi ratarea concomitentă a acestui sud parcă blestemat. Unde sunt lizierele de odinioară, unde au dispărut pădurile, de ce au secat fântânile, de ce am ajuns să cerşim apă cerului şi până când o mai facem? Unde sunt oamenii de altădată şi unde e plecat cerul senin din inimile acestora? Unde-i rodul bogat al câmpiei sudului? Unde sunt toate bucuriile sudului, acum înţelenit?

Trenul ruleaza lent şi zgomotos, ai timp destul pentru a afla dacă trecutul a fost înghiţit de pământ, dacă s-a disipat în eter ori pur şi simplu a fost doar o iluzie personală sau una colectivă. Doar câteva fântâni cu cumpăna tremurândă îţi mai amintesc că ceva-ceva a existat şi că ai trăit acele vremuri când acestea erau date cu var, reparate, îngrijite ca fiind cel mai de preţ bun al românului de la câmpie. Frumoasă copilărie am avut, când mergeam cu caprele la păscut între Olturi, când la prânz întindeam prosopul pe iarba coaptă şi pe el bucata de branză, ceapa şi vreo roşie, rupeam codrul de pâine de ţest şi mâncam, în timp ce cornutele se scăldau în apa Oltului şi apoi se aşezau să rumege aţipind la umbra sălciilor pletoase! Scoteam o carte şi citeam... Soarele se înteţea... Mă prindea somnul... De căteva ori s-a întâmplat să nu mai găsesc animalele......decât la CAP de unde trebuiau răscumpărate şi plătite pagubele făcute de acestea. Trenul alunecă lent, aşaaa…, ca o idee leneşă... Opreşte în fiecare gară sau în fiecare haltă...de odinioară. Mai e mult până...departe!

Trec prin Fierbinţi, prin gara Fierbinţi, fierbinţi mai sunt oamenii pe-aici, iar satul românesc actual- cu farmecul său istoric şi metetehnele de acum, a rămas neschimbat din vremuri imemoriale! Soare, nori, soare, nori: vremea şi vremurile sunt în schimbare... Apropiindu-se Bucureştiul, mă apropii şi eu de civilizaţie, o civilizaţie originală făurită după chipul şi asemănarea democraţiei în care s-a născut şi dezvoltat: vile construite în câmp, dar şi un adevărat Paradis verde în care potentaţii epocii îşi duc traiul, o autostradă precară, câteva poduri noi sau renovate, iar la orizont aeroportul.

Jegul ăsta, unde nici vitele nu ar vrea să intre, e trenul care duce cetăţenii de la Roşiori de Vede la Turnu Măgurele! Un vagon motor de tractare. O adevărată aventură călătoria în Teleorman. Mulţumim din inimă partidului şi tovului pentru grija ce ne-o poartă!
Frumos în Teleorman, nu?

 

Autor Virgil Andronescu 22 August 2016, 09:41 Monitorul
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii