Atelier de Sticlărie şi Expoziţie de lucrări realizate din sticlă fuzionată la Biblioteca Judeţeană Panait Istrati din Brăila

De Frimu Ghinea 14 August 2016, 19:05 Monitorul

Atelier de sticlarie biblioteca P.Istrati Braila

În perioadă 4 iulie – 12 august 2016, Biblioteca Judeţeană “Panait Istrati” din Brăila a iniţiat şi derulat amplul proiect Clubul de vacanţă, ediţia de vară. În cadrul Clubului de vacanţă din acest an, aflat deja la cea de-a 3-a ediţie, s-au desfăşurat 45 de ateliere creativ-educative susţinute de profesori şi instructori voluntari la care au participat un număr mai mare de 1200 de copii şi adolescenţi şi peste 45 de voluntari.

Prin participarea la aceste ateliere, Copiii vor pătrunde în universul cunoașterii, prin joc și voie bună, prin activități non-formale, în care rutina, plictiseala, banalul nu au ce căuta sustine dr. Eduard Claudiu Brăileanu, șef serviciu Relații cu Publicul.

De evidenţiat este faptul că în perioada de desfăşurare a activităţilor care au făcut parte din manifestarea Clubul de vacanţă, au fost prezenţi peste 300 de vizitatori/zi, situând astfel Biblioteca Judeţeană “Panait Istrati” în topul bibliotecilor din ţară. Cele 45 de ateliere au avut drept temă: limbi străine (engleză, franceză, germană), artistice (Artă vocală în teatru, Balet, Dansuri grecești, Dansuri sportive, Desen și modelaj, Fotografie, Instrumente muzicale – chitară, pian, Istoria artei religioase, Pictură, Teatru de păpuși), de loisir (Go, Hoinărind prin Brăila, Jiu-jitsu brazilian, Piticot în Franța, Șah), științifice (Astronomic, Radioamatorism, Ecologie, Informatică, Istorie – Prinți, prințese și castele, Sticlărie, Tărâmul experimentelor), practice (Bricolaj, Handmade, Miniart pentru pici, Să învățăm să coasem, Sănătate, Școala Micilor Bucătari și Cofetari). Toate atelierele au fost gratuite, condiţia obligatorie fiind ca participanţii să fie înscrişi ca utilizatori ai bibliotecii.

În cadrul manifestării iniţiate şi derulate de Biblioteca Judeţeană “Panait Istrati” din Brăila, s-a desfăşurat Atelierul de Sticlărie având drept scopuri: revigorarea meşteşugului prelucrării sticlei; promovarea artei sticlei; punerea în valoare a creativităţii şi spontaneităţii participanţilor; facilitatea accesului participanţilor/privitorilor la informaţii referitoare la arta sticlei, fiind cunoscut faptul că arta în sticlă este o artă pe cale de dispariţie în perioada actuală în România.

Totul a fost posibil datorită întregii echipe a Bibliotecii Judeţene "Panait Istrati" din Brăila care a susţinut proiectul şi care a iniţiat ampla şi creativa manifestare "Clubul de vacanţă". Este de menţionat faptul că primul workshop din România având drept tema prelucrarea obiectelor de sticlă fuzionată a avut loc la Brăila în 2014, în acelaşi context.

Expoziţia de lucrări realizată din sticlă, creată de copii şi adolescenţi, reprezintă o odă adusă culorilor, o poezie de lumină care străbate sticla îmblânzită la cuptorul de tratament termic. Copiii şi adolescenţii au "pictat" sticla plană cu mici bucăţele de sticlă de diferite culori, prin aplicare cu migală şi cu mare atenţie la detalii, protejând cu delicateţe sticla fragilă şi totuşi rezistentă, urmând fiecare dintre ei proiectul pe care şi l-au imaginat sau pur şi simplu l-au desenat pe suprafaţa sticlei.

Atmosfera de bucurie, alături de o stare de creativitate, de mirare a cunoaşterii sau a redescoperirii au reprezentat însoţitorii lor pe calea de a deveni artişti sticlari. Cu o singură excepţie, toţi participanţii au urmat pentru prima dată un astfel de workshop de sticlărie, aceştia experimentând creativ şi încărcaţi de curiozitate manufacturarea sticlei prin tehnica fuzionării. Este de asemenea de subliniat demersul unei mămici care a facilitate o mare surpriză şi anume: prezenţa celui mai tânăr participant,în persoana unuia dintre fiii săi, în vârstă de doar 3 ani.

Lucrările din sticlă de fuziune, explodând de culoare, create de tinerii artişti sticlari brăileni au fost admirate în data de 12 august, odată cu festivitatea de închidere a Clubului de vacanţă 2016, prilej cu care s-a organizat o mega-petrecere.

Îndrumătorii Atelierului de Sticlărie, Camelia Neagu-Cogălniceanu şi Irinel Neagu-Cogălniceanu, pasionaţi în manufacturarea de obiecte –poveste în arta sticlei cat si in arta lemnului, mulţumesc tututor participanţilor pentru delicateţea, creativitatea, curajul, atenţia şi bucuria cu care au creat artă în sticlă şi cu care au socializat cu ceilalţi participanţi. În acelaşi timp adresează mulţumiri speciale celor care s-au implicat activ, creditând cu
încredere: Dragoş Adrian Neagu, Claudiu Brăileanu, Valentina Chiriac cat si întregului colectiv al Bibliotecii Judeţene “Panait Istrati” din Brăila pentru contribuţie, susţinere şi pentru deschiderea creativă către promovarea artei sticlei.

 

Autor Frimu Ghinea 14 August 2016, 19:05 Monitorul
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii