1 Decembrie sarbatorit de elevii braileni printr-un spectacol la Cercul Militar

De Alexandrina Iordache 29 Noiembrie 2013, 17:21 Monitorul
Cercul Militar Braila a fost gazda manifestarii literar-muzicale "1 Decembrie - Romanii sub semnul Marii Uniri", program sustinut de elevi din scolile brailene: Liceul teoretic "Nicolae Iorga", Liceul de Arte "Hariclea Darclee, Scoala gimnaziala "C-tin Sandu Aldea", Scoala Gimnaziala nr. 29 si Scoala gimnaziala "Ecaterina Teodoroiu".

Invitat special al evenimentului a fost poetul plt. Alexandru Halupa.

Evenimentul a avut loc Joi, 28 noiembrie 2013, ora 17,00, in Sala de festivitati a Cercului Militar Braila si a fost organizat de Cercul Militar Braila, Asociatia Cultul Eroilor "Regina Maria" filiala Braila si Clubul Seniorilor din Invatamant Braila.

Spectacolul a fost organizat cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei, 1 Decembrie si a implinirii a 95 de ani de la înfaptuirea unitatii nationala a românilor din anul 1918. Moderatorul evenimentului a fost lt.col.(r) Postelnicu Cezar.

Intr-o sala arhiplina, am asistat la o manifestare plina de culoare, tinerete si entuziasm, de muzica si poezie patriotica, cu emotiile si tracul specifice varstei, publicul aplaudand la scena deschisa prestatiile micilor artisti.


Dupa intonarea Imnului de Stat, primii care ne-au incantat cu spectacolul sustinut au fost elevii claselor a III-a B si a VII-a A de la Scoala Gimnaziala nr.29, coordonati de  prof.Tanase Cristina si prof.Mihai Adelina, care au interpretat poezii (cei de clasa a III-a) si cantece patriotice (clasa a VII-a). Cantecele: "Tu, Ardeal", "Doamne ocroteste-i pe romani" si "Nu uita ca esti roman" au facut o sala intreaga sa vibreze si sa aplaude.


A urmat Scoala gimnaziala "C-tin Sandu Aldea", elevii Chelariu Cosmin, Curte Iulian, Alexandru Bianca, Bajan Oana, Caprita Cristi, coordonati de prof.dr. Gabriela Vasiliu, au prezentat, intr-o interpretare deosebita, momentul liric "Decembrie in suflet si in limba romaneasca", versurile recitate fiind acompaniate la chitara.

Tot de la aceasta scoala, imbracate in costume nationale care reprezentau zonele tarii, elevele: Marcu Teodora, Burlacu Maria, Sandu Roxana, Navodaru Olimpia, Stefan Andreea, Tataru Nicoleta, Dutu Diana, Condruz Ana-Maria si Oprea Oana-Maria, coordonate de prof.înv.primar Dumitra Schipor si prof. inv. primar Alina Merisor, au prezentat sceneta "Pe-al nostru steag e scris UNIRE", moment apreciat, de asemenea, de public.


Elevii clasei a III-a A de la Scoala Gimnaziala "Ecaterina Teodoroiu”, in cadrul montajului literar muzical intitulat "Acest statornic plai", au recitat versuri si au interpretat cantece patriotice dar si o scurta dramatizare dupa "Scrisoarea a III-a" de Mihai Eminescu, momentul intalnirii dintre domnitorul Mircea si Baiazid. Elevii au fost coordonati de inv. Georgeta Cristescu.


Momentele lirice ale evenimentului au continuat cu prestatia celor trei elevi de la Liceul de Arte, Carlan Andrei, Leu Adrian, Biteanu Alexandru, coordonati de prof. Petrea Gogu, care au interpretat (prima data duo si apoi in trio) mai multe melodii la clarinet.


In continuare, elevii Flavia Radulescu si Dafinoiu Leonard de la Liceul teoretic "Nicolae Iorga" ne-au incantat cu momentul folk al evenimentului. Acestia au interpretat, voce si chitara, melodiile "Suntem oameni" si "Cantec de oameni".

Momentul de final al manifestarii a fost sustinut tot de Liceul teoretic "Nicolae Iorga" prin  Onofrei Ana, eleva in clasa a VII, coordonata de prof. Neamtu Rodica, care a interpretat melodiile de muzica populara "Da-i doamne la om noroc" si "Pe toloaca satului", melodii au entuziasmat asistenta careia nu-i venea sa creada ca spectacolul s-a terminat.


Invitatul special al manifestarii a fost plt. Alexandru Halupa, autor al volumului de poezii "Amurg de inviere", care a recitat trei poezii patriotice, scrise special pentru acest eveniment, dupa cum a marturisit: "Limba romana", "Romani" si "Pamantul acesta".
 
A fost o manifestare reusita, glasurile de copii, unele mai timide, altele mai puternice, costumele, cantecele interpretate au transmis un mesaj puternic spectatorilor care au rezonat cu micii artisti aplaudand prestatia acestora sau, uneori, cantand cu ei.


A fost un moment deosebit la care tineretea si entuziasmul au fost la ele acasa. Felicitari copiilor care au evoluat si profesorilor coordonatori.

 

Autor Alexandrina Iordache 29 Noiembrie 2013, 17:21 Monitorul
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate