Ultima vizită de evaluare Schengen

De AGERPRES 05 Decembrie 2010, 18:27 Magazin
Ultima vizită de evaluare a României pentru aderarea la spaţiul Schengen va avea loc în domeniul SIS/SIRENE în perioada 6 - 10 decembrie şi vizează evaluarea din punct de vedere al îndeplinirii standardelor Schengen a structurilor MAI cu competenţe în domeniu - Centrul Naţional SIS, Biroul SIRENE, Secţia 1 Poliţie a municipiului Bucureşti, Aeroportul Internaţional Henri Coandă Bucureşti, Inspectoratul Judeţean de Poliţie Argeş, Inspectoratul Judeţean de Poliţie Iaşi, Punctul de Trecere a Frontierei Sculeni, precum şi posibile vizite surprize.

Având în vedere termenul asumat de România pentru aderarea la spaţiul Schengen - martie 2011 şi întârzierile în operaţionalizarea SIS II, ţara noastră şi-a anunţat intenţia de a utiliza SISone4ALL, ca soluţie intermediară pentru conectarea la SIS.  Etapele acestei conectări sunt prevăzute în roadmap-ul agreat la Bruxelles, până în prezent, acestea desfăşurându-se conform calendarului stabilit.

România a primit deja sprijin pentru implementarea SISone4ALL şi SIRENE din partea anumitor state membre - Polonia (în calitate de coaching country), Germania, Portugalia, Austria şi Elveţia, programele de cooperare fiind deja în derulare. De asemenea, la 25 februarie 2010, în marja Consiliului JAI, s-a semnat o Declaraţie Comună cu partenerii austrieci, în vederea intensificării cooperării bilaterale în domeniul securităţii interne în contextul implementării complete a acquis-ului Schengen în România.

Toate măsurile necesare pentru aderarea la spaţiul Schengen au fost incluse în Planul de Acţiune Schengen revizuit 2010.Planul conţine recomandările rezultate în urma misiunilor de evaluare deja organizate şi măsurile necesare pentru finalizarea cu succes a procesului de aderare la spaţiul Schengen.Monitorizarea planului se realizează săptămânal, o mare parte din recomandările iniţiale fiind deja soluţionate.Aderarea la spaţiul Schengen reprezintă unul dintre obiectivele strategice ale României, după integrarea în rândul statelor membre ale Uniunii Europene la 1 ianuarie 2007.

Îndeplinirea angajamentelor din calendarul stabilit împreună cu statele membre este prioritatea zero a Ministerului Administraţiei şi Internelor.Integrarea va asigura deplina libertate de mişcare a cetăţenilor români în statele membre ale spaţiului Schengen.România va avea obligaţia după aderare, din martie 2011, de a asigura securitatea celor aproximativ 500 de milioane de cetăţeni ai Uniunii Europene.Pentru aderarea la spaţiul Schengen România trebuie să parcurgă un proces de evaluare, care constă în mai multe etape. Până în prezent ţara noastră a realizat două dintre aceste etape: transmiterea Declaraţiilor de pregătire (Declaration of readiness) privind aderarea la spaţiul Schengen şi completarea şi transmiterea chestionarului Schengen. A treia şi cea mai importantă etapă - desfăşurarea vizitelor de evaluare Schengen, pentru verificarea, în teren, a stadiului implementării acquis-ului Schengen - a debutat în 2009. De atunci au fost organizate vizite de evaluare în domeniul cooperării poliţieneşti, în domeniul privind protecţia datelor personale, privind sistemul de vize. De asemenea, au avut loc vizitele de evaluare pe frontierele maritime, pe frontierele aeriene şi pe frontierele terestre.

Principala concluzie a celor şase rapoarte de evaluare Schengen este că România a ajuns într-un stadiu avansat în ceea ce priveşte implementarea acquis-ului Schengen şi este în mare parte pregătită să adere la spaţiul Schengen. Singurul raport care a recomandat reevaluarea ţării noastre a fost cel în domeniul frontierelor aeriene. Misiunea de a avut loc în perioada 15 - 17 noiembrie. În urma vizitei, Comisia de evaluare va întocmi un raport, iar concluziile acestuia vor fi cunoscute, cel mai probabil, într-o lună.

Statele membre şi-au exprimat deja satisfacţia cu privire la modul în care România a implementat până în acest moment recomandările echipelor de evaluare.

 

Autor AGERPRES 05 Decembrie 2010, 18:27 Magazin
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii