Două filme româneşti iau premii la Festivalul de la Salonic

De AGERPRES 12 Decembrie 2010, 21:42 Magazin
Două filme româneşti, "Periferic" realizat de Bogdan George Apetri, şi "Morgen" de Marian Crişan, au fost recompensate sâmbătă seară cu principalele premii ale celei de-a 51-a ediţii a Festivalului internaţional de film de la Salonic: cel mai bun film, cel mai bun realizator, cel mai bun actor şi cea mai bună actriţă.

"Periferic" povesteşte 24 de ore din viaţa unei tinere deţinute ce beneficiază de o zi de libertate pentru a fi prezentă la înmormântarea mamei ale. El a obţinut Alexandru de Aur, dotat cu un premiu de 20.000 de euro, menţionează AFP. Ana Ularu, care joacă rolul principal, a fost recompensată cu premiul pentru cea mai bună actriţă.

"Morgen", ce evocă prietenia dintre un român şi un imigrant turc, a fost recompensat cu premiul pentru cel mai bun regizor, cei doi actori ai filmului Andras Hathazi şi Yilmaz Yalcin primind de asemenea ambii premiul de interpretare masculină.

Noul cinematograf grec a fost de asemenea premiat cu premiul special al juriului /Alexandru de Argint, dotat cu un premiu de 5.000 de euro/ atribuit lui "Attenberg" al realizatoarei Athina Rachel Tsangari.

Acest film povesteşte o relaţie aparte între un tată bolnav şi fiica sa, legătura ce se naşte între ei în jurul bolii şi morţii, nu lipsită de umor, totul însoţit de un set de referinţe scoase atât din teatrul antic grec, cât şi din filme de acţiune cu animale preistorice ale lui Richard Attenborough.

Festivalul, marcat de criza ce loveşte Grecia şi de erori de gestionare ale precedentei conduceri, a fost nevoit să reducă la jumătate valoarea premiilor distribuite în acest an, continuând totuşi să ofere o selecţie de filme foarte bogate, de la tradiţionala panoramă asupra cinematografiei Balcanilor până la omagii aduse acolo celor două femei cineaste Susanne Bier şi Dorota Kedzierzawska, sau încă irakianului Mohamed al-Daradji, care era de asemenea membru al juriului.

Juriul a fost în acest an prezidat de criticul şi cineastul Michel Demopoulos.

Festivalul prevede pentru 2011 să pună mai mult accentul pe cinematograful arab şi al Orientului Mijlociu, deja tradiţional foarte prezent la Salonic, a indicat preşedintele său Dimitris Eipides.


 

Autor AGERPRES 12 Decembrie 2010, 21:42 Magazin
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate