Doliu pentru Basarabia – 28 iunie 1940

De Redactia 27 Iunie 2014, 15:43 Magazin

Platforma Unionistă Acțiunea 2012 organizează sâmbătă, 28 iunie, un flashmob comemorativ la Fântâna de la Universitate, pentru a marca tragica pierdere din 1940 a Basarabiei. Voluntarii și simpatizanții organizației se vor întâlni la ora 21:00, când vor ține un moment de reculegere în amintirea românilor uciși, torturați sau deportați în perioada care a urmat ultimatumului din 26-28 iunie 1940.

Toți cei prezenți la eveniment vor așeza sute de lumânări sub forma unui mesaj menit să semnaleze necesitatea reunirii celor două state românești.

În urmă cu 74 de ani, ca urmare a unei înţelegeri secrete între URSS şi Germania nazistă, România a primit un ultimatum prin care se cerea evacuarea administrației civile și a armatei române de pe teritoriul dintre Prut şi Nistru, precum şi din Nordul Bucovinei. Consecințele ultimatului sovietic au fost dramatice: sute de mii de români au căzut victime regimului criminal ocupant.

„Este de datoria noastră să contribuim la  repararea aceastei tragedii istorice, iar un prim pas este să nu uităm: să nu uităm de suferințele prin care au trecut bunicii noștri și să nu uităm că peste Prut trăiesc  acum 3 milioane de români separați fără voia lor de Țara-Mamă. Iar apoi nu ne rămâne decât, unindu-ne forțele, să realizăm împreună idealul național: Reîntregirea”, a declarat Mihai Nicolae, co-președinte al Platformei Unioniste Acțiunea 2012.

Coaliția unionistă îi invită, ca în fiecare an, pe toți bucureștenii să se alăture acțiunii organizate pe 28 iunie. Aceștia sunt așteptați să vină la eveniment cu lumânări și în haine de culoare neagră, ca simbol al despărțirii temporare de o populație și un teritoriu românesc.
Flashmob-ul comemorativ va fi organizat concomitent în peste 20 de județe ale țării.


Platforma Unionistă Acțiunea 2012
27 iunie 2014

 

Autor Redactia 27 Iunie 2014, 15:43 Magazin
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate