Seară reuşită la Axis Libri

De Mihai Vintilă 06 Februarie 2015, 10:51 Literare

Zanfir Ilie Axis Libri 5 feb 2015Joi 5 februarie a avut loc la Biblioteca Judeţeană VA Urechea Galaţi redeschiderea stagiunii Salonului Literar Axis Libri. Au fost lansate volumele "Portretul la criticii literari români", autor Dorin N. Uritescu, "Clipa de un an lumină" și "Spațiul vectorial al limbajului literelor", autor Ioan Toderiță şi "Întâiul și ultimul senin", autor Gheorghe Gurău.

Manifestarea a început cu o prezentarea literară făcută de domnul Zanfir Ilie directorul bibliotecii. S-au remarcat contribuţiile pe care cei trei autori le-au adus literaturii în vederea conturării pentru auditoriu a unui portret literar cât mai complet. A fost o prezentare alfabetică criteriu care în opinia directorului poate fi considerat cel mai nepărtinitor.

S-a lansat cu acest prilej şi "Anuarul evenimentelor culturale ale anului 2015" editat de un colectiv al bibliotecii. Doamna Cătălina Popa considerându-l un important instrument de informare pentru publicul iubitor de cultură. E în acelaşi timp şi o instituţie de cultură având în vedere că apare anual din 2011.

Axis Libri 5 feb 2015Bianaca Mărgărit a făcut o incursiune in poezia domnului Gheorghe Gurău. Poetul, în acest caz domnul Gurău, face o incursiune în lumea paradisiacă unde jocurile copilăriei îşi găsesc loc în jocurile naturii. Protagonista principală a cărţii e natura prezentă printr-o lungă serie de personificări. A remarcat ilustraţiile reuşite semnate de domnul Teodor Vişan.

A.G. Secară s-a oprit asupra "Portretul la criticii literari români" al domnului Dorin Uritescu despre care afirmă că schiţează o istorie a portretului criticilor literari. Abordează pe planul psihologic, anecdotic şi sintetic o seamă de mari portretişti. Se afundă în formele portretelor pentru a realiza la final că portretul este o formă a caracterului. Volumul poate fi considerat un manual neconformist de portretistică literară. Cartea beneficiază de o generoasă recomandare făcută de academicianul Eugen Simion în prefaţă.

Dorina Bălan a încercat a desluşi clipa de lumină a lui Ioan Toderiţă pe care o vede structurată în cinci capitole. Consideră că lucrarea e o corespondenţă perpetuă între două teme majore ale literaturii viaţa şi moartea.

Ioan Toderita, Dumitru Anghel, Dumitru BarauCătălina Popa face un pelerinaj în "Spațiul vectorial al limbajului literelor". Autorul Ioan Toderiță, îşi dezvăluie în abordarea sa dragostea pentru matematică. Avem practic un volum care face o ingenioasă fuziune între ştiinţă şi artă. Îi putem găsi aici pe Ion Barbu, Bacovia, Horia Zilieru sau N. Bacalbaşa.

Despre Ioan Toderiță a vorbit şi criticul brăilean Dumitru Anghel. Acesta a făcut o incursiune în penultimele două volume de poezie unde a găsit o direcţionare a cuvântului metaforic. Găseste şi o simbolică novatoare care alături de jocul cu modelele dă poeziei lui Toderiţă un farmec aparte. E un autor al unei poezii moderne care-şi asumă riscului derapajului controlat.

Seara s-a încheiat cu discuţii libere, epigrame şi schimburi de cărţi. La acest salon literar au participat din Brăila scriitorul Dumitru Barău, criticul Dumitru Anghel şi subsemnatul, Mihai Vintilă.

Joia viitoare, 12 februarie va fi dedicată poeţilor brăileni membrii ai mişcării literare Litera 13. Va fi prezentată şi revista cu acelaşi nume.

 

Autor Mihai Vintilă 06 Februarie 2015, 10:51 Literare
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii