Litera-dură și-a început rostogolirea la Buzău

De Virgil Andronescu 28 Septembrie 2016, 12:42 Literare

Literadura lansare la Buzau
Centrul Cultural Alexandru Marghiloman din Buzău a găzduit lansarea revistei Literadura. Am participat- alături de Mihai Vintilă, la evenimentul mai sus amintit, reprezentând Mișcarea literară Litera13.

Am găsit acolo o minunăție de spatiu, într-un Palat ca din povești, gata oricând să primească oaspeți de seamă. Ne-a întâmpinat- în parcul monumental ce imprejmuiește Palatul Marghiloman, zâmbitor și relativ relaxat, Teo Cabel- redacorul șef al Literadurii. Totuși se vedea clar că era copleșit de emoțiile intrării pe un drum literar nou, însă ne-a primit cu brațele deschise de parcă ne-am fi cunoscut decând lumea. Am mai așteptat ceva timp până la începerea evenimentului…

Am ocupat două scaune, eu și Mihai așteptam cu nerăbdare să înceapă… Și timpul s-a pornit a curge deși parcă se oprise din drumul său. În timp ce Teo și colegele sale de redacție de la Literadura prezentau revista, memoria mea se întorcea în timp. În urmă cu aproape doi ani și aveam impresia că retrăiesc momentul lansării revistei Litera13. Am filmat, am făcut fotografii…în timp ce Teo și colegele sale- Manuela Camelia Sava și Mihaela Burlacu, prezentau emoționați clipele facerii revistei și toată truda lor de a o arunca în lume cât mai firesc și cu un cât mai mare impact asupra publicului prezent. Am aflat că pe lângă cele doua tinere din redacție mai există un alt membru al colectivului de redacție: directorul Literadura, C. Suditu care lipsea din prezidiu din motiul, cât se poate de normal, că se afla la serviciu. A mai subliniat Teo și faptul că revista se face cu banii tuturor celor din redacție. Și iar m-a copleșit amintirea acelei seri, încărcată de emotii, când noi cei din Mișcarea literară Litera13 am lansat revista Litera13.

Manuela Camelia Sava și Mihaela Burlacu au prezentat nașterea Literadurii și au spicuit câte ceva din conținutul primului număr, spunând că acesta reprezintă Un punct de plecare…spre un tărâm al căutarilor și confirmărilor prin Poezia sau lgile misterioase ale acesteia până dicolo de Destin și că totul se întrevede acum ca o Poveste cu lună călătoare pe deasupra unui Peisaj campestru. Literadura, care acum merge Cu capul în nori va trebui, la un moment dat, să spună cititorilor Totul despre literatură, desigur În limitele fidelității și nu numai. Din cand în când…, purtând Pecetea iubirii, să indice Lumina apusului de toamnă în care s-a născut! Toti cei din sală am fost îndemnați Să trăim ora speranței în acel loc în care se lansa primul număr de Literadura, iar ei- tinerii autori ai acestui sublim act de cultură, o vor prezenta de acum înainte lumii literare buzoiene și de aiurea ca pe O carte de vizită cu imagini poetice izvorâtă din inimi doritoare de trăiri metafizice.

Acum când scriu aceste rânduri, și când amintirile mă toropesc, gândindu-mă la Litera13, împlinind doi anișori și visele tinerilor scriitori brăileni, și la Literadura abia născută, simt cum Topește anotimpul zările și eu rămân ca un Ochi al drumului cu itinerar literar și îmi doresc ca toți cei ce pornesc pe cărările întortocheate și anevoioase ale unor astfel de demersuri să rămână Nedespărțiți, fiecare dintre aceștia- și toți la un loc, să câștige Pariul cu Litera-dură! Literadura e o revistă care a început de jos pre în sus- așa cum e firesc, caracterizată de modestia, simplitatea și totodată duritatea formatului graphic, dar cu un conținut curajos înca de la primul său număr.

Teo Cabel: O revista este capul de pod al unei viziuni. Viziunea este drumul imaterial, parcurs material, cu mai mult sau mai puțin simț premonitoriu, dar cu siguranță și conștiința a ceea ce vrei. Revista este un eșantion al lumii literare. Litera se da de-a dura încă din primele clipe ale vieții. Eu spun că Literadura poate și trebuie să reprezinte duritatea literei, a cuvântului bine scris, atunci când simt autorii din paginile ei că e necesar și obligatoriu să fie duri cu realitățile sociale și literare nefirești, anormale!

Textele zaharisite de semnificant nu vor găsi culoarea verde, de trecere, în revistă, a concluzionat Teo Cabel în acord deplin cu colegele de redacție și satisfăcător pentru publicul asistent.

În cadrul aceluiași eveniment, Teo Cabel a lansat și volumul personal Trepte:
http://www.litera13.ro/2016/09/teo-cabel-daruirea-spre-cultura.html#more

 

 

Autor Virgil Andronescu 28 Septembrie 2016, 12:42 Literare
Scrie un comentariu

Comentarii

  1. paul nicoara 28 Septembrie 2016, 18:15

    Felicitari! La Multe numere!

  2. Ivan ion 05 Octombrie 2016, 09:53

    Ma bucur, ca revista Litera 13, isi face auzita vocea si in alte Orase ale Romaniei. S-a dea Domnul, s-a aiba viata lunga.....si cu mult succes.

Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii