Profesioniștii din lumea securității online explică sfatul pe care l-ar oferi ei copiilor lor.

De Frimu Ghinea 21 Iulie 2015, 20:01 IT

securitate online pentru copii

Cum vă puteți învăța copiii să folosească internetul în siguranță?

Este o întrebare la care m-am gândit adesea, ca tată a doi băieți, unul de cinci, iar celălalt de șapte ani, care sunt deja familiarizați atât cu tabletele, cât și cu laptop-urile părinților. 

Ei știu că internetul este o entitate magică, aptă să le răspundă la întrebări obscure; care le oferă tipare imprimabile ale aproape oricărui animal ar dori să coloreze și unde pot viziona la nesfârșit videoclipuri cu pisici speriate, explorările lui Stampy în Minecraft  și tutoriale de împletit brățări.

Dar, ei nu știu nimic despre viruși, confidențialitate online, phishing, eticheta pe rețelele sociale, precum și despre nicio altă chestiune ce ține de siguranța pe internet și / sau problemă de securitate care vă poate trece prin cap. Este de datoria mea să-i învăț aceste lucruri, acum, dar și mai târziu, iar provocarea de a face bine acest lucru are darul de a mă intimida – chiar fiind o persoană a cărei carieră implică redactarea de articole care fac referire la multe dintre aceste chestiuni. Dar apoi mi-am dat seama că există o întreagă industrie formată din experți în siguranța și securitatea pe internet, mulți dintre ei fiind părinți la rândul lor, și că și ei probabil se confruntă cu aceeași misiune de a crește în siguranță viitori cetățeni responsabili.

Chiar și atunci când joc online pe Casino.com România, de exemplu, am întotdeauna grijă să pun software-ul descărcat într-un anumit dosar, parolat, chiar dacă acest cazinou în mod special solicită parola de fiecare dată când doriți să faceți o depunere; căci copiii noștri sunt mai deștepți decât credem noi, astfel că este întotdeauna mai bine să ne gândim la absolut toate aspectele, pentru a ne proteja copiii.

„Începeți discuțiile despre siguranța online la o vârstă fragedă“

David Emm, cercetător senior în materie de securitate pe internet în cadrul companiei Kaspersky Lab, specializată în acest domeniu

„Eu cred că unul dintre lucrurile esențiale este să începi să discuți cu copiii despre siguranța online la o vârstă fragedă, atunci când încep să facă orice presupune conectarea la Internet. Este posibil ca ei să utilizeze computerul împreună cu dvs., iar nu independent, ceea ce vă oferă ocazia de a sublinia faptul că lumea online este o lume în oglindă față de cea reală și că în ambele există atât lucruri sigure, cât și periculoase. De asemenea, aveti posibilitatea de a discuta despre elementele de protecție, cum ar fi protecția securității pe internet, parolele etc. Pe măsură ce cresc și încep să facă lucrurile singuri, extindeți aria. De exemplu, dacă le permiteți să-și deschidă un cont la Club Penguin sau Moshi Monsters, ajutați-i să-și aleagă o parolă corespunzătoare și explicați-le de ce ar trebui să folosească parole diferite pentru fiecare cont în parte și consecințele posibile în cazul în care nu vor proceda astfel.“

„Dacă nu ați face-o față în față, n-o faceți nici online“

Shelagh McManus, consilier pe probleme de siguranță online în cadrul companiei Symantec, producătoarea software-ului de securitate Norton

„Sfatul pe care îl dau membrilor familiei și prietenilor mei se rezumă la următoarea frază: „Dacă nu ați face-o față în față, n-o faceți nici online“. De exemplu, v-ați duce la un străin și ați începe o conversație cu el? V-ați comporta abuziv cu prietenii sau cu străinii într-un pub sau într-un bar?

Doar pentru că vă simțiți protejat de aparenta distanță pe care o pune ecranul între dvs. și persoana cu care discutați, trebuie să rețineți că lumea online face parte din lumea reală. Cei aflați la mijlocul și sfârșitul adolescenței trebuie să nu uite că tot ceea ce fac pe web rămâne acolo pentru totdeauna și că s-ar putea întoarce împotriva lor. Mulți angajatori și birouri pentru admiterea la universitate verifică profilurile de rețele sociale în cadrul procesului de recrutare a candidaților.

Soțul meu și cu mine aveam obiceiul de a pune întrebări aleatoare pe baza a ceea ce membrii mai tineri ai familiei postaseră online, doar pentru a le reaminti să-și blocheze profilurile! Dacă nu vor ca tatăl lor, unchii și mătușile sau viitorii angajatori să știe ce conținea cea de-a cincisprezecea băutură de sâmbătă noaptea, trebuie să-și verifice setările privind confidențialitatea!“

 

Autor Frimu Ghinea 21 Iulie 2015, 20:01 IT
Scrie un comentariu

Comentarii

  1. pccurat 19 August 2015, 17:39

    Interesante idei pe care ar trebui sa le puna tot mai multi parinti in practica. Siguranta copilului este cea mai importanta!

Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii