Comunicat de presa al SRI privind Fondul de Sprijin pentru dezvoltarea capacitatii de aparare cibernetica a Ucrainei

De Redactia 14 Septembrie 2014, 21:59 IT
În contextul evenimentelor generate de tensionarea relatiilor ruso-ucrainene si pe fondul necesitatii Aliantei Nord-Atlantice de a-si întari granita de est, au fost implementate noi masuri de securitate, sens în care a aparut si ideea crearii, pe baza contributiei voluntare a tarilor membre NATO, a unui Fond de Sprijin (Trust Fund) pentru dezvoltarea capacitatii de aparare cibernetica a Ucrainei.

Expertiza pe care SRI o detine în domeniul securitatii cibernetice - apreciata atât în proiecte desfasurate în tara noastra, cât si în cadrul cooperarii cu NATO, prin contributii la crearea de platforme specifice si prin participarea activa la exercitii precum Cyber Coalition – a fundamentat aprobarea, de catre CSAT, a participarii tarii noastre, prin Serviciul Român de Informatii, în calitate de natiune-lider, la acest Fond.

Ca urmare, CSAT a aprobat transmiterea acestei decizii catre NATO, iar în cadrul Summit-ului NATO din Tara Galilor (4-5 septembrie a.c.), România si-a declarat disponibilitatea de a îndeplini rolul de natiune-lider a Fondului de Sprijin pentru apararea cibernetica a Ucrainei.

Aceasta calitate presupune definirea, de catre specialistii nationali în securitate cibernetica, în baza dialogului cu partea ucraineana, a cerin?elor tehnice si a arhitecturii unui sistem de protectie a unor infrastructuri critice IT&C împotriva amenintarilor cibernetice. De asemenea, o alta sarcina a natiunii-lider se refera la identificarea altor state NATO ca si contributori la Fond, astfel încât sa se poata asigura resursele financiare pentru implementarea proiectului definit. Nu în ultimul rând, natiunea-lider va asigura managementul de proiect si instruirea specialistilor ucraineni în vederea exploatarii eficiente a sistemului

Având în vedere evolutiile de securitate în domeniu, România, prin institutiile abilitate, acorda o atentie deosebita prevenirii si contracararii amenintarilor la adresa sa si a aliatilor sai.

 

Autor Redactia 14 Septembrie 2014, 21:59 IT
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii