Resetarea GPS din 6 aprilie: Risc la nivel planetar

De Frimu Ghinea 04 Aprilie 2019, 21:27 IT

GPS error

Avioanele care folosesc sisteme de control al zborului fabricate înainte de 2010 pot avea probleme mari pe data de 6 aprilie 2019, în sensul că GPS-ul le poate arăta că sunt la o distanță foarte mare de locul în care se află cu adevărat. De asemenea, pe această dată, ar putea fi afectate piețele financiare, companiile electrice, serviciile de urgență și sistemele de control industrial, la fel ca și liniile de comunicație fixe sau de telefonie celulară.

Scenariul „apocaliptic” a fost adus în discuție în timpul conferinței pentru securitate cibernetică RSA 2019, organizată la începutul în San Francisco, iar cauza este una singură: resetarea sistemelor GPS.

Experții au încercat să explice și pe înțelesul celor care nu sunt în domeniu: „Sistemul Global de Poziționare operează cu un calendar propriu bazat pe o numărătoare a săptămânilor, zilelor, orelor, minutelor și secundelor pentru exprimarea poziției sateliților. El poate număra până la 1024 de săptămâni înainte de a se reseta, adică după fiecare 19,7 ani o ia de la 0”.

La data de 6 aprilie 2019 se împlinesc exact 19,7 ani de la ultima resetare, din 1999. Atunci nu au fost probleme majore, pentru că nu exista tehnologia de astăzi, când aproape orice sistem computerizat, de la telefoane la autovehicule, au integrat un GPS. Sâmbătă, tot ce funcționează pe bază de GPS poate fi bulversat, existând riscul ca softurile să dea erori la apariția cifrei zero. Vor face excepție softurile produse după anul 2010, în care acest „bug” a fost eliminat.

„Eu unul n-am de gând să zbor pe 6 aprilie”, a anunțat Bill Malik, vicepreședinte al Trend Micro, o multinațională taiwaneză specializată în securitate cibernetică. Dintre românii celebri, cu siguranță că în ziua respectivă nu va zbura Marius Șumudică, care a vorbit despre teama sa de avion și într-un episod din o serie de interviuri exclusive pe PariuriX.com.

 

 

Autor Frimu Ghinea 04 Aprilie 2019, 21:27 IT
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii