Ziua Ștafetei la Brigada 10 Geniu “Dunărea de Jos” Brăila

De Alexandrina Iordache 06 Decembrie 2017, 15:50 Invatamant

elevi lic.Cerna activitate cu elevi

Vineri, 24 noiembrie 2017, 19 elevi de la Liceul Teoretic ”Panait Cerna” și Bujor Nicoleta - profesor însoțitor, au participat la o activitate extrașcolară în cadrul proiectului “Ziua Ștafetei – acum decis eu!“. Gazda activității a fost  Brigada 10 Geniu “Dunărea de Jos” din Brăila.

Ziua Ștafetei este o campanie-eveniment ce promovează dreptul tuturor copiilor și tinerilor de a participa în societate și care se desfășoară în fiecare an în luna noiembrie, în preajma Zilei Internaționale a Drepturilor Copiilor. Campania, ajunsă la ediția a VI-a, este coordonată la nivel național de Fundația Terre des hommes Elveția (www.tdh.ro), alături de partenerii săi din sectorul public și privat. Copii cu vârste între 12 și 18 ani sunt sprijiniți ”să preia meseria mult visată pentru o zi, iar adulții sunt încurajați să-i ajute în acest demers, în calitate de coordonatori de grup, mentori și însoțitori”, conform Ghidului mentorului. Mentorul este un profesionist care predă ștafeta meseriei sale unui tânăr care dorește să o practice în viitor.

Eleviii de la Liceul Teoretic ”Panait Cerna”, în cadrul activității desfășurate la Brigada 10 Geniu “Dunarea de Jos”, au fost pentru o zi soldați. După o instruire cu explicarea regulilor de bază pe care ar trebui să le știe în cadrul unității, elevii au participat la un program specializat. Au avut ocazia să afle multe lucruri interesante legate de poliția militară, transmisiuni, armament, atac cu arme chimice și să se întâlnească cu comandantul Brigăzii 10 Geniu “Dunărea de Jos”, domnul Vasile Ionescu. Conform aprecierilor gazdelor, elevii au dat dovadă de disciplină pe perioada desfășurării activității respectând rigorile mediului militar. Pentru elevi a fost o experiență de neuitat care îi va ajuta, pe unii dintre ei, la terminarea liceului, să aleagă cariera militară.

Iată câteva impresii:

”Am fost plăcut surprins să constat că există atâta interes în rândul tinerilor de a se îndrepta către cariera militară. De asemenea apreciez în mod pozitiv disciplina de care aceştia au dat dovadă pe timpul desfăşurării activităţilor, în contextul în care rigorile mediului cazon sunt mult mai stricte decât în viaţa civilă. Consider că am contribuit la primii paşi către cariera militară pentru aceşti tineri şi le stăm la dispoziţie în continuare pentru a-i călăuzi” - mentor Stegaru Aurelian.
demonstratii  Soldati, brigada 10 geniu braila
”Vineri, 24 Noiembrie 2017, am participat la o activitate extrașcolară în cadrul proiectului “Ziua Ștafetei – acum decis eu!“. Gazda noastră a fost Brigada 10 Geniu “Dunărea de Jos” din județul Brăila. Grupul format, de la Liceul Teoretic “Panait Cerna”, a fost compus din 19 elevi și un cadru didactic. Încă de la intrarea în garnizoană am fost impresionați de ordinea, disciplina și atenția deosebită a personalului angajat față de noi. Am primit uniforme și preț de o zi am fost soldați. Am participat la un program de instruire și unul specializat unde, pe rând, am aflat ce înseamnă poliție militară, transmisiuni, armamentul din dotarea armatei române, atacul cu arme chimice și multe alte lucruri interesante. Emoționant a fost și momentul întâlnirii cu comandantul Brigăzii 10 Geniu “Dunărea de Jos”, domnul Vasile Ionescu. Împreună am stabilit întâlniri viitoare ale elevilor dornici de a urma o carieră militară cu astfel de activități interactive.
In concluzie, aș dori să mulțumesc tuturor celor care au gândit și organizat activitatea și îi asigur că au realizat cea mai bună promovare a Brigăzii pe care o reprezintă, deoarece toți elevii au mărturisit că a fost o experiență de neuitat” - profesor însoțitor, Bujor Nicoleta.

”Ziua petrecută în cadrul Brigăzii 10 Geniu “Dunărea de Jos”, a fost cu adevărat uimitoare. Întreaga zi am avut activități, organizatorii nu ne-au lăsat nici o clipă fără atenție. Am avut parte de o intruire cu explicarea regulilor de bază pe care ar trebui să le știm în cadrul unității. În cea de a doua parte a zilei ne-au fost prezentate specializările care sunt în cadrul armatei. Această vizită mi-a întărit cu mult dorința de a aplica în cadrul armatei” -
Costache Mihaela, clasa a X-a B, președinte al Consiliului Școlar al elevilor.

”Am rămas impresionată de devotamentul soldaților față de patria noastră. Atunci când au început să ne explice cum este să fii un soldățel, bucuria li se citea pe chipuri, iar dacă statura nu te va ajuta te vei numi un “spiriduș”. Armata reprezintă un spirit de echipă. Această experiență nu am s-o uit niciodată” - Grosu Andreea, clasa a X-a B, vicepreședinte al Consiliului Școlar al elevilor,

”În cadrul proiectului am avut de învățat lucruri noi; mai exact am descoperit viața unui comandant și ce face el zi de zi. A fost o exeriență pe care aș repeta-o cu mare drag în fiecare zi. Cu ocazia acestui proiect am decis săurmez o carieră în armatî. La Brigada 10 Geniu “Dunărea de Jos” aș vrea să fie viața mea după ce voi termina liceul și încă o dată mă bucur că am avut asemenea experiență” - Vasile Florentina Dorina, clasa a XI-a D.

 

Autor Alexandrina Iordache 06 Decembrie 2017, 15:50 Invatamant
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii